Skip to content

Carl XVI Gustaf: Nu vänder vi blad (tal på presskonferens om ”Den motvillige monarken”)

Linda Broström

Om

Talare

Datum

Tal

Jag har förstått att ni har kommit hit av massa olika anledningar. Och det finns ju ett stort intresse för en bok som har kommit ut till min ära, så att säga. Det beror på hur man ser på det.
Och bara för att ni ska förstå det, jag har inte hunnit läsa boken. Vi fick den väldigt sent i går eftermiddag. Hela dagen, eller i alla fall halva dagen i går var jag faktiskt på annat jobb. Jag har faktiskt inte hela tiden att sitta och läsa böcker tyvärr på dagarna, som ni kanske gör. Jag var faktiskt på Klara kyrka i Stockholm, vilket var ett väldigt intressant besök. Även prinsessan Madeleine har varit där och prins Carl Philip har jobbat där med olika projekt. Och jag var där hela hela förmiddagen i ett. Ja, jag sitter ordförande i en minnesfond från mina föräldrar, och vi har möjligheten och vi ska göra ett projekt tillsammans för behövande människor, och framförallt behövande ungdomar. Det var en stor upplevelse att möta människorna där.
Sen har jag då funderat på det här med att jag skulle recensera den här boken. Och det är ju inte så himla lätt om man inte har läst den. Och det måste ni förstå. Det har jag inte kunnat göra och jag måste passa i den frågan, jag kan inte recensera en bok som jag inte har läst, det måste ni förstå. 
Jag har emellertid på grund av en massa rubriker förstått vad den här boken kan handla om. Och med tanke på de rubrikerna, så har jag självklart talat med både familj och med drottningen. Vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar, och ser framåt i stället. Och vad jag förstått, enligt boken, är det här situationer långt, långt tillbaka i tiden. Vi ser framåt. Det ska bli fint. 
Men för att kunna jobba som vi gör så måste vi också ha en möjlighet, och nu vädjar jag till er faktiskt, till ro. Vi har vissa förpliktelser att uppfylla, och vi har jobb nästan varje dag.

Till exempel, jag ska åka till Kina på söndag. Och det gör jag med stor glädje därför att det är tillsammans med en stor näringslivsdelegation, ungefär 30 personer från svenska näringslivet, tillsammans med en del från universitetet. Vi ska besöka olika företag och universitet i Peking och i Shanghai. Där kommer jag befinna mig nästa vecka, därför kommer jag inte vara anträffbar, så ni bara vet det. Därmed har inte jag så mycket mer att säga för dagen, jag hoppas att ni har fått litegranna. 
Bergen finns här. Vi har jobbat med restaurering av älgstammen, den har ju gått ner lite. Men nu med gott samarbete med Sveaskog och med dem som jobbar här uppe så håller vi på och bygger upp nånting. För det är ett fint område, vi jobbar för det rörliga friluftslivet. Och vi tror att det finns en vändning på gång, därför har vi en mindre avskjutning med älgar den här gången, och vi har en reglerad avskjutning. Vi försöker få upp de stora älgarna för att röra sig på bergen. Och det är fantastiskt.
Jag har sett rumporna av två älgar, kunde inte säga vilket kön, det var ganska trångt när de försvann. Och det är ungefär mina upplevelser den här gången.

Så kan det vara i älgskogen, minsann. Men ni är alla hjärligt välkomna tillbaka nästa år. Jag kommer att vara här nästa år, och det blir samma träff. Men det är inte säkert att lika många kommer nästa år. Men ja, hjärtligt välkomna och därmed tackar jag för mig. Tack ska ni ha, väl mött nästa gång.

Taggar