Skip to content

Aron Verständig: Tal vid Fredens ring

Om

Talare

Aron Verständig
Ordförande för Judiska Centralrådet

Datum

Plats

Raoul Wallenbergs torg

Omständigheter

Fredens Ring 2.0 (den första hölls 2015), en manifestation mot hat och våld mot judar, hölls på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm den 20 december 2017. Manifestationen anordnades av Dennis Barvsten med hjälp av Judiska ungdomsförbundet (Yael Mosesson, Nina Tojzner och Eliot Moskowicz). Bland andra statsminister Löfven deltog. Alla riksdagspartier (utom SD och V) och kristna och religösa företrädare talade. Ordförande Aron Szugalski Verständig höll ett känslosamt tal där hans sträckte ut handen till landets muslimer samtidigt som han uppmanade politiker att gå från ord till handling. 

Tal

Kära vänner,
Tillsammans är vi starka. För styrka är verkligen något som behövs. Förra helgen kommer att gå till historien som en av de mörkare i det judiska Sveriges nästan 250 år långa historia.  
På fredagen samlades omkring 200 personer till en manifestation i Malmö där dödshot mot judar skanderades. Förra lördagen kastade ett gäng maskerade personer molotovcocktails mot synagogan i Göteborg där det pågick en fest för ungdomar. 
·      Har de tagit sig in i huset? 
·      Står synagogan i brand? 
Det var de frågor som surrade i ungdomarnas huvuden medan de tvingades vänta i källaren i över två timmar. På måndagsmorgonen upptäcktes ett försök att bränna ner gravkapellet i Malmö.
Jag vill nu ta tillfället i akt att först vända mig till alla de politiker och beslutsfattare som är här idag. Er solidaritet och era fördömanden har varit tydliga och beundransvärda. Men det är hög tid att gå från ord till handling. Vi judar vet alltför väl vad hat mot oss kan leda till. 
Precis som kanariefågeln i gruvan är antisemitismen – oavsett var den kommer ifrån – ett första tydligt tecken på att något inte står rätt till i samhället. Säkerhetshöjande åtgärder behövs, och de måste gå hand i hand med utbildning av ungdomar och nya svenskar.
Till mina muslimska vänner vill jag säga detta. Precis som ni, vet vi judar hur det är att vara en religiös minoritet i ett homogent Sverige. Vi tackar er för er solidaritet och sträcker ut en hand till samarbete och samförstånd. Låt oss – än mer än idag – tillsammans bekämpa hat och intolerans. Det finns de som försöker använda antisemitismen för att rättfärdiga sin islamofobi. De krafterna ska inte få lyckas!  De har inte förstått att vi ber till en och samma Gud.  Och inte heller har de förstått att det är så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt.
Låt mig avsluta med att säga något till mina judiska vänner. Även om hat och hot mot oss blivit till en del av vår historia så är det inget som vi kan bygga vår identitet på. Nyss avslutade vi firandet av Chanuka. Vi minns den tidens Mackabéer som kämpade för att få vara just judar. Vi fortsätter deras kamp genom att idag leva som stolta svenska judar. En kamp som kan sammanfattas i tre kraftfulla orden Am Jisrael Chai, det judiska folket lever!  
Tack till Dennis och alla ni andra för detta fantastiska initiativ.
Tillsammans är vi starka!

Taggar