Skip to content

Dag Hammarskjöld

FN:s generalsekreterare, nobelpristagare

29 jul 1905 - 18 nov 1961 (56 år)
Nobelstiftelsen

Profil

Dag Hammarskjöld var en svensk nationalekonom, jurist, diplomat, adelsman och författare, som var generalsekreterare för Förenta nationerna från 1953 till sin död. Han tilldelades Nobels fredspris postumt 1961.

Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare under en period präglad av kalla kriget, då organisationen utsattes för stora påfrestningar. Spänningarna mellan öst och väst påverkade utvecklingen i Suezkrisen, Laos, Algeriet, och spelade en än mer avgörande roll i Tyskland, vars militära förhållanden utreddes, i revolutionen i Irak när kung Faisal II av Irak mördades vid republikens utropande 1958, att Fidel Castro tog makten i Kuba 1959, Kongokrisen, och det blodiga upproret i Ungern 1956. Han var framgångsrik i Suezkrisen, då han under stor tidspress bildade en särskild fredsstyrka med trupper från neutrala länder, men i Ungern fick han erkänna misslyckande. En av hans insatser var att anordna två konferenser i Genève för nedrustning av atomvapen. Genom en nytolkning av FN-stadgans artikel 99, kom han att stärka generalsekreterarens ställning och öka sina egna befogenheter. 

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 omkom Dag Hammarskjöld i en flygolycka på väg för att medla mellan parterna i Kongokrisen i staden Ndola i nuvarande Zambia. Trots misstankar om att Hammarskjöld blivit mördad är frågan fortfarande oklar. 

Tal