Skip to content

Stefan Löfven: Tal på valnatten den 14 september 2014

Om

Talare

Stefan Löfven
Partiordförande

Datum

Tal

Tack, kära ni! Det är ni som har gjort detta möjligt.

Jag har varit med i trappuppgångar och torgmöten, och där har ni varit från morgon till kväll. Ni har gjort ett helt fantastiskt jobb, ni som finns i denna lokal.

Jag vill också rikta mig till alla våra fantastiska partiarbetare runtom i landet. Jag har inte sett maken till jobb på år och dagar. Från morgon till kväll för ett samhälle som vi tror på.

Tack, alla partiarbetare, tack till mitt älskade SSU.
Till alla ni som har röstat för socialdemokratin och framför allt för vårt land, för Sverige.
Vi har börjat bygga en ny folkrörelse. Vårt parti är en ny modern folkrörelse. Vi har drivits av tron på demokratins kraft och vi har, mina vänner, uppnått över två miljoner samtal med svenska folket.
Det här är inte slutet på folkrörelsearbetet, det är bara början på ett nytt folkrörelsearbete.
Jag är så oerhört stolt över att vara partiordförande för Socialdemokraterna.
Jag har sagt det så många gånger, och jag menar det verkligen: Sverige är ett fantastiskt land. Vi har så oerhört mycket att vara stolta över. Och just av det skälet så kan vi också, vågar vi också, tala om att vi har brister i vårt land. Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Vi har hundratusentals människor som går arbetslösa. Vi har skolresultat som faller mer än i något OECD-land. Det är något som håller på att gå sönder. I kväll har Sverige svarat att nu behövs det en förändring, vi behöver en annan inriktning, och mitt viktigaste besked i kväll är följande: Jag är beredd att börja sondera uppgifterna för att hitta en ny regering för Sverige.
Det har varit en lång väg och en lång resa. Steg för steg har det nu dykt upp en stor väg för socialdemokratin. Tiden när fem partier kunde dela på alla röster är för länge sedan förbi. Och i år var det faktiskt nio partier som stred om väljarnas förtroende. Det är väldigt, väldigt få partier i ett europeiskt flerpartisystem som får 30 procent. Faktum är att på senare års val så är det förutom vi, vårt kära systerparti i Norge, Arbeiderpartiet.

Vi är stolta. Och en sak är väldigt tydligt, det är beskedet som kommit i kväll, att Moderaternas sätt att leda Sverige är underkänt. Svenska folket har inte velat ha skattesänkningar och privatiseringar som lösningar på alla samhällsproblem. De har förlorat ett val, det så kallade nymoderata projektet är över. Svenska folket krävde förändring, svenska folket får förändring.
Det som krävs är investeringar i jobben, i skolan, i vår välfärd. Nu krävs, mina vänner, solidaritet och det är precis det som vi ska se till.
Jag välkomnar och respekterar självfallet att Fredrik Reinfeldt lämnat in sin avskedsansökan som statsminister. Men jag vill också tacka honom, han har varit landets statsminister i åtta år med det ansvaret. Och även om vi inte håller med varandra i så många frågor så vill jag uttrycka att jag har stor respekt för dig Fredrik Reinfeldt – både som person och som politiker.
Nu är det dags för ansvar. Vi har ett nytt unikt läge, ett unikt parlamentariskt läge i Sverige. Nu är valkampen över, nu är det dags att lägga partitaktiken åt sidan, nu är det dags att sätta Sveriges intresse först. Och det är min bestämda uppfattning att alla partier har ett ansvar att se till att göra detta, att visa väljarna att förvalta valresultatet på bästa sätt. Jag är beredd att bilda en för Sverige handlingskraftig regering.
Och jag ska inleda samtal med Miljöpartiet som jag hela tiden har sagt. Men, och jag vill också ha sagt det; jag är beredd, handen är utsträckt också till andra demokratiska partier som vill göra sitt bästa för att ta ansvar för Sverige. Vårt land är för litet för konflikter. Jag vill också ha sagt att även om Sverigedemokraterna fått högre resultat så kommer inget samarbete att ske med dem.

Det är trots allt så att 87 procent inte har röstat på Sverigedemokraterna. Även om de fått 13 så innebär det inte per automatik att man har någon rätt med en vågmästarroll. Vi ska se till att de inte får den vågmästarrollen.
Jag har förhandlat en stor del av mitt vuxna liv. Jag vet att man inte går in i en förhandling med tvärsäkra, ultimativa, stenhårda krav – då får man inte mycket resultat. Nu krävs det handling, det krävs också eftertanke och reflektion och lugn. Det krävs helt enkelt ett ledarskap för Sveriges bästa.

Väljarna har rätt att begära mer av oss partiledare än partikäbbel. Och jag lovar detta; vi kommer alltid att ta ansvar för landet, socialdemokratin tar alltid, alltid ansvar för Sverige.

Här står vi mina vänner med ett fantastiskt framtidsprojekt framför oss. Det är ett solidariskt projekt, det är ett feministiskt projekt.
Det här projektet ska se till att Sverige får den lägsta arbetslöshet i EU och vi ska hjälpa skolan. Det är ett projekt som ska se till att vi får en välfärd som vi kan lita på när vi behöver den. Det är ett projekt som ska se till att vi får en grön hållbar värld som vi kan lämna över till våra barn och barnbarn.

Det är också ett projekt som ska höja Sveriges röst i världen och ge oss trygghet i en orolig tid. Det mina vänner är projektet som börjar här i kväll. Nu ska vi börja bygga ett solidariskt Sverige. Ett bättre Sverige för alla.

Taggar