Skip to content

Stefan Löfven: Tal på nationaldagen 2017

Om

Talare

Stefan Löfven
Statsminister

Datum

Tal

Eders majestäter,  eders kungliga högheter,  excellenser, vänner! 

Den 7 april 2017, klockan 14.53, var det som om tiden stannade. Jag tror alla av oss bär skarpa minnen av vad vi gjorde, kände och tänkte den eftermiddagen. Jag mötte många redan samma kväll, sorgsna, men ändå beslutsamma, som om vi ville säga: Det här är vår stad. Vårt land. Det kan ingen terrorist ta ifrån oss. 

Och vi såg hur sociala medier fylldes av människor som klev fram och ville hjälpa. Är det någon som behöver mat? Har du någonstans att sova i natt? Behöver du någon att tala med, en tröst, ett stöd – du är inte ensam! 

Och hela samhället slöt upp bakom alla dem som arbetade för att bistå de drabbade. Antalet människor som gav blod tredubblades.Polisens bilar täcktes i blommor. I allt det mörka, var det så många som stod för ljuset. Det vi såg då, var en så enkel, men samtidigt så kraftfull, solidaritet. Det vill jag hylla idag. Från djupet av mitt hjärta: Tack. 

* * * 

Ibland diskuteras det vad vi egentligen ska fira på nationaldagen. Jag tycker att det är upp till var och en att välja vad man vill hylla med vårt land. Men när jag ser flaggan vi hissar här i dag så tänker jag på den gemenskap som gör att vi ställer upp för varandra. Jag tänker på det Sverige där vi säger: Jag finns här för dig när du behöver det och i samma stund så vet vi att du också finns här för mig när jag behöver det. Vi litar på varandra. För mig är detta Sverige. 

Det är mer än en sammanslutning av människor på en geografisk yta, det är ett samhälle där vi känner ansvar för varandra, där vi hjälps åt. Gemenskapen vi bygger tillsammans, är det jag älskar med Sverige. 

* * *  

Därför skulle jag också vilja uppmana dig som lyssnar här idag, att använda den här dagen till att tänka på vad vi, var och en, kan göra för vår samhällsgemenskap. Fråga dig: Vad är min del? Vad är min uppgift? Vad kan jag göra? 

Var en av alla dem som säger ifrån när människor hatar, hetsar och hotar varandra. Om det är någonstans varje medborgare måste börja se sin plikt, så är det här. Bidra till att sociala medier blir det verktyg för demokrati och yttrandefrihet som de kan vara. Acceptera aldrig det oacceptabla. Säg ifrån.  

Visa att du tycker att det är lika allvarligt att kränka människovärdet på ett torg som i ett kommentarsfält. Anti-demokratiska röster ska aldrig få stå oemotsagda. Demokratin måste försvaras varje dag. Vi gör det tillsammans.  

*** 

Jag vill också hylla alla som varje dag, året runt är med och bygger vår samhällsgemenskap. Alla som går till jobbet, driver företag, tar hand om våra barn och våra äldre. Alla föräldrar, vänner, ideella krafter och, inte minst, alla tidigare generationer. 

Vi tillsammans har skapat och fortsätter att skapa det vi vill att Sverige ska vara. Vi tillsammans ska bidra så att gemenskapen blir ännu starkare. Genom att visa respekt, medmänsklighet, värme. I goda tider och i svåra. Idag, och i alla dagar.  

Gör det inte bara för att det är smart och gynnsamt även för dig. Gör det för att det är din plikt som medborgare. Gör det för att det är moraliskt rätt. Gör det, för att försvara vår demokrati, och för att våra barn och barnbarn ska kunna fortsätta fira ett utav de mest fria och framgångsrika länderna i världen: Sverige. 

Taggar