Skip to content

Per Bolund: Almedalstal 2022

Om

Talare

Per Bolund
Miljöpartiets språkrör
Märta Stenevi
Miljöpartiets språkrör

Datum

Plats

Almedalen

Omständigheter

Miljöpartiets språkrör Per Bolunds tal på Almedalsveckan 2022. I början av talet var Märta Stenevi, Miljöpartiets andra språkrör med på scen.

Tal

Märta:

Igår skedde ett ofattbart och tragiskt våldsdåd här i Visby.
För en familj kommer denna sorgliga morgon vara den första morgonen utan deras älskade. Dom kommer aldrig få henne tillbaka. Till hennes anhöriga som nu sörjer – vi och hela Sveriges sörjer med er.

Ingen av oss lämnas oberörda av det som hänt.

Dådet skedde bara ett stenkast härifrån där vi nu står.
När vi gick förbi där igår kväll blev stegen tyngre, luften lite tjockare att andas. Idag lämnar många blommor.

Den senaste tiden har så många tagits ifrån oss alldeles för tidigt.
Alla kvinnoliv som släckts, alla de som faller offer för våldet och extremismens mörker. De som utövar det meningslösa våldet ska möta vårt samhälles fulla vrede och eviga motstånd.

Per:

Det dödliga våldet tystar. I en demokrati, där din röst är din rätt, ska ingen skrämma oss till tystnad. Det är vad Almedalen handlar om. Den svenska demokratins yttersta symbol är det fria samtalets kraft. Det ska vi värna varje dag.

Vi ska fortsätta kämpa för alla som inte kan, som inte vågar – och för alla som tagits ifrån oss.

Och i den förtvivlan som nu råder – låt oss stå tillsammans. Vi behöver varandra mer än någonsin.

Låt oss tänka på att bemöta våra medmänniskor med värme, med tillit – och kärlek.

Låt oss – trots att det kan vara svårt – se på vårt samhälle och vår omvärld med nyfikenhet, öppenhet – och hopp.

Vi vill minnas och hedra Ing-Marie Wieselgren som har mycket att lära oss genom att lyfta en av många kloka vackra saker hon sagt: “När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar hoppas jag för dig också.”

Märta: 

Idag bär många av oss hjärtat utanpå. Men ingen av oss gör det ensam. Nu vill vi be er stå upp för att tillsammans hålla en tyst minut.

(Märta går av scenen) 

Per:

Ja våldet skrämmer. Men vi får inte kuvas eller skrämmas till tystnad. Demokratin är samtalet, politiken och det öppna fria samhället där vi kan prata om vilken värld vi vill bygga. Det samtalet ska vara levande idag – och alla andra dagar.

Bakom mig här på scenen står det: “en plats för mångfald, en plats för politik”. Det ska vi hedra idag.

I det svenska samhället finns det ingen plats för våld. Oavsett om det är det våld som lamslår våra förorter, det våld som följer i rasismens hat, det våld som män begår mot kvinnor eller det våld som riktas mot oliktänkande. Sverige ska vara en trygg plats för alla. Överallt. Alltid.

 

Ingen kvinna ska falla offer för mäns våld. För ett år sedan samlades åtta partier för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Tillsammans med Socialdemokraterna presenterade vi ett 40-punktsprogram. Det var början på ett arbete där vi har mycket kvar att göra. Varje politiker i varje parti har ett ansvar att ta det engagemanget man visade då och omsätta det i handling. Mäns våld mot kvinnor måste få bli en valfråga.

Miljöpartiet är ett feministiskt parti sedan start. Vi har våra rötter djupt ner i kvinnorörelsen. Vi släpper aldrig blicken från våldet kvinnor utstår. Det nya gröna folkhemmet kan ALDRIG vara ett samhälle som står handlingsförlamat när kvinnor dödas och barn misshandlas.

 

Idag är en dag för sorg – imorgon måste vara en dag för hopp.

Jag vill idag tala om just det.

Om strävan och längtan efter något bättre. Om att i sommar under de ljusa sommarnätterna, tänka på allt vi kan vara.

 

Vi har gått igenom en mandatperiod av kriser.

Vi har åter krig i Europa. Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina lämnar ingen oberörd. Fruktansvärda krigsbrott med oskyldiga civila som mördas, våldtas eller lemlästas av ryska raketer. Putins invasion har också fått tydliga effekter här i Sverige. Stigande priser gör att föräldrar diskuterar under kökslampans sken hur de ska vända på kronorna, men efter att barnen somnat för att de inte ska behöva oroa sig. Vi har tagit oss igenom coronapandemin, men allt för många har blivit svårt sjuka eller tvingats säga farväl till en älskad familjemedlem längs vägen.

 

När vi nu gått igenom en så svår kris som pandemin och lyckats ta oss ut på andra sidan, så är det värt att påminna om det ljusa i det: nämligen att vi kan klara det tillsammans när vi verkligen vill.

För den här mandatperioden av kriser har påmint oss om något viktigt: vi är i det här livet, i det här samhället, tillsammans.

Vi har fått lära oss att om vi bara tänker på oss själva blir det dåligt för alla. Vi har gjort uppoffringar av omsorg för de vi älskar, men också för människor vi inte ens känner. För att minska smittspridningen har vi har vaccinerat oss, isolerat oss, testat oss, tvättat händerna såriga. Vi har gjort det för vår egen skull men ännu mer för varandra, för dem som är mest sårbara.

Under de här prövande åren där vi varit ensammare än någonsin har vi samtidigt blivit påminda om hur vi alla hänger ihop.

Bara tillsammans tar man ett samhälle in i framtiden. Det har vi också lärt oss av historien.

Byggandet av välfärdssamhället bar Sverige in i en ny ljusare tid.

Ett projekt där tryggheten och jämlikheten kunde bli den grund där friheten föds.

Det vi alla idag ofta tar för givet – att sjukvården finns där för oss alla, efter behov och inte efter plånbok, att alla barn får gå i skolan, att universiteten är gratis – det är inte självklart på många håll i världen. Miljöpartiet går till val på att fortsätta förstärka välfärden, med fler anställda och bättre arbetsvillkor i vården och en skola utan vinstjakt där pengarna går till eleverna och inte i utdelning till aktieägare.

Varje tid har krävt modiga beslut och modiga politiker.
Under 1900-talet tittade hela världen på Sverige som byggde världens mest jämlika och jämställda land – och skapade ekonomisk tillväxt.

Nu under 2000-talet tittar hela världen på oss för att vi visar att vi kan ta välfärden in i framtiden och bygga världens första fossilfria välfärdssamhälle.

Den gröna rörelsen står för den här tidens lösningar. Vi vet att vill vi ha en välfärd som fungerar även i framtiden måste vi svara upp mot vår tids största kris, miljö- och klimathotet. Vi vet att det finns ingen välfärd på en död planet.

Vi måste nu ta vårt samhälle in i en ny tid, där vi gör upp med oljeberoendet, klarar klimathotet och bygger ett bättre välfärdssamhälle inom naturens ramar.
Det är det vi kallar ett nytt grönt folkhem!

 

“Visst gör det ont när knoppar brister – varför skulle annars våren tveka.”
Så skrev Karin Boye i sin vackra dikt om våren.

Men när jag läser den tänker jag på politikens kraft.

För visst kan det kännas smärtsamt när vi inser att vi måste ändra oss och vårt samhälle. Det kan göra ont att bryta gamla vanor och få lära oss nya tekniker för att lösa gamla problem. Ibland kan det kännas oöverstigligt att vi ska klara klimatförändringarna – så oöverstigligt att det känns lättare att ge upp.

Men vi ska inte tveka.

Fler och fler ser nu hur bra det blir när vi bygger våra städer för människor. Vi får  sommargågator där människor, träd och uteserveringar tar platsen som förut tagits upp av bilar. Stockholm fick häromveckan utmärkelsen världens mest hållbara stad. Det är otroligt och det är tack vare grön politik. Vi har bara börjat.

Vi ska trycka gasen i botten (i elbil så klart). Miljöpartiet vill investera 100 miljarder per år under det kommande årtiondet i den gröna omställningen. Det är gröna samhällsinvesteringar i framtidens förnybara elproduktion från sol, vind, vatten och vätgas, i nya hållbara industrier som dumpar kol och olja och samtidigt ger tiotusentals gröna jobb och i transporter som går på el utan utsläpp.

 

Miljöpartiets vision är att vårt fantastiska land ska vara ett fossilfritt välfärdsland senast 2030!

Drömmen om det nya gröna folkhemmet med ännu bättre välfärd och välstånd inom naturens ramar kan bli sann!

 

Vi miljöpartister pratar inte om klimatet för att det gynnar våra opinionssiffror.

Vi pratar om klimathotet därför att det är mänsklighetens största utmaning.
Vår största kris. Och för att vi vet att vi inte har mycket tid.

För två dagar sen utlyste Italien nödläge på grund av extrem torka. En tredjedel av skördarna riskerar att gå förlorade. Klimatförändringarna är här och nu. Redan idag, med 1,2 graders uppvärmning svälter människor efter uttorkade skördar och dör av värmeslag i allt svårare och vanligare värmeböljor. I Australien orsakar extremväder översvämningar som tvingar 10-tusentals att lämna sina hem. Fågelungar flyr ur sina bon innan de lärt sig flyga och störtar mot marken för att det är för varmt under hustaken.

Den första larmrapporten från IPCC, från forskningen kom för över 30 år sedan.

Al Gore väckte världens engagemang 2006 med “en obekväm sanning”. Det är 16 år sedan.

Ibland brukar man säga att: Den som inte tar sig tid att träna kommer förr eller senare behöva ta sig tid att vara sjuk.

Om du hoppar över träningen idag är det ingen katastrof. Eller kanske imorgon. Men om det plötsligt gått 10 år är risken stor att du kommer få ont i ryggen, bli stel och får svårt att hänga med när barnens klass har brännbollsturnering för föräldrarna.

På samma sätt är det med klimatpolitiken. Det är lätt att kritisera varje enskilt förslag. Säga att klimathotet måste lösas av någon annan, någon annanstans, någon annan gång.

Att skjuta upp den för alltid, är att skjuta ner alla möjligheter till en bra framtid.

Vi vet att vi behöver sänka utsläppen radikalt för att ha minsta chans att klara klimatmålen.

Men för alla andra partier verkar det alltid finnas en anledning att vänta med det.

Vi ser nu ridån gå upp för klimatpolitikens backlash i Sverige.

Nu har alla andra partier valt att skära ner reduktionsplikten som gör att av vi steg för steg minskar utsläppen från bensin och diesel så att du automatiskt tankar grönare. Bara regeringens paus höjer utsläppen med nästan en miljon ton redan nästa år.

Alla andra partier tävlar nu om att elda på klimathotet genom bensinsubventioner till alla, oavsett behov. Men varför ska våra skattepengar gå till dem som kör Stadsjeepar i innerstäderna? Vi vill istället stötta dom som behöver det mest.

Den ensamstående sjuksköterskan som har fått dyrare matkostnader ska kunna handla billigare mat genom sänkt matmoms, och den som bor på landsbygden ska få sänkt skatt för att ha råd att leva även när kostnaderna ökar, och i framtiden kunna ta elbilen till jobbet till en rimlig kostnad.
För vi säger – det går att stödja hushållen utan att förstöra klimatet, och utan att stödja Putin!

Starka krafter försöker nu låtsas som att klimatpolitik är ett större problem för oss människor än klimathotet. Men att bry sig om klimatet är inte att ge upp på människorna. Det är tvärtom att stå på människors sida.

Efter våra 7 år i regering är vi ett av världens mest erfarna gröna partier. Vi vet hur man tar Sverige in i framtiden med en grön omställning. Vi har nu lagt grunden för ett framtida hållbart Sverige. Vi vet nu att lösningarna finns, och att de fungerar.

Miljöpartiet har drivit fram The Swedish proposal för skärpt utsläppshandel i hela EU, vi har sett till att Sverige har en radikal klimatlag, vi var de som förhandlade fram Parisavtalet för världens länder, vi har skapat den gröna industriomställningen i Sverige, sett till att Sverige är bäst i EU på att få ut nya elbilar, minskat utsläppen från trafiken genom reduktionsplikten, stoppat Preems oljeraffinaderi, skyddat rekordmycket skog och skapat en energirevolution för förnybart.

En stor del av samhället är nu en del av den gröna omställningen genom. Inget av det här hade hänt utan oss.

Det säger inte bara jag, det säger också statsminister Magdalena Andersson när hon får frågan, det är miljöpartiet som fått allt det att hända.

Och det har gett resultat. Det vi länge trott var omöjligt är nu möjligt.
Sverige gör nu stål utan kol. Det är klimatpolitikens motsvarighet till att ha botat cancer. Det är fantastiskt!

Omvärlden står på kö för att köpa vårt fossilfria stål. Vi skapar bilbatterier av återvunnet material och som både produceras med och drivs av förnybar el. Klimatpolitiken driver fram innovationer och nya världsunika tekniska lösningar.

Få saker har gjort mig så stolt som när jag nyligen besökte Northvolts nya fabrik för elbilsbatterier utanför Skellefteå.

Att först ha suttit i stenhårda förhandlingar, alltid med hårt motstånd och lyckats genomföra både elbilsbonusen som fått elbilsförsäljningen att rusa i Sverige och industriklivet som stöder gröna industrisatsningar, och sen se resultatet. enorma industrisatsningar på över tusen miljarder kronor i grön industri, elbilssfabriker, stål utan kol, det värmer ett grönt hjärta!

Men Moderaterna arbetar stenhårt för att stoppa utbyggnaden av vindkraft. De säger hittills nej till 100 twh el, det motsvarar två tredjedelar av hela Sveriges elförbrukning  idag. Hade inte Moderaterna funnits som sur bromskloss som sätter sig på tvären för framtiden hade vi alla haft grönare och billigare el i hela Sverige.
Varsågod för elräkningen hälsar Moderaterna.

Men hoppfullheten syns ut genom fönstret när man åker genom Gotland. Vindkraftverken står som ståtliga pelare längs kusten och solcellerna glänser stolt på hustaken.

Jag vill ge svenska folket ett vallöfte. En röst på Miljöpartiet är en röst på nya lösningar, på förnybar el. Vi vill bygga ut den havsbaserade vindkraften med minst 150 TWh, lika mycket el som hela Sverige använder idag. Och fler ska kunna investera i solceller. Inte bara den som bor i villa och har eget tak utan också den som bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Det är det snabbaste och billigaste sättet att få mer el i Sverige, och den snabbaste vägen till en billigare elräkning för dig.

Mer grön el för industrier och hushåll. Så tar man Sverige in i framtiden!

 

Maria Wetterstrand sa hon blev politiker för att vi behöver klara klimathotet med politik, gemensamt – inte var och en för sig.

Vi kan med vårt sätt att leva vara en del av problemet eller en del av lösningen. Men det kommer aldrig vara tillräckligt.

Du som anstränger dig för att köpa ekologiskt, sätter solceller på taket på huset, tar cykeln istället för bilen och tåget istället för flyget. Till dig vill jag säga: Du förtjänar ett Tack! vi ser dig. Vi är på din sida. Men tyvärr äts dina ansträngningar upp av de andra partiernas politik som eldar på klimathotet.

 

För medan du lägger dina hårt intjänade pengar på tåg fast det tyvärr fortfarande kan vara dyrare och kännas svårare – så går dina skattepengar till att subventionera flyget och flygplatserna. Medan du cyklar och åker kollektivt går dina skattepengar till att subventionera bensinen.

Miljöpartiet vågar tänka nytt och stort och vi säger att det är  systemet som är fel. Vi måste på allvar göra slut med oljan. Det är dags att säga “det är du som är problemet, och det är över nu”.

 

Vår politik sänker utsläppen till en nivå ingen av oss har en chans att göra bara med våra individuella val. Det viktigaste valet du kan göra för miljön och klimatet är att se till att det finns ett Miljöparti som driver på miljöpolitiken i riksdagen. Ett parti som gör de hållbara valen till de lättaste och billigaste. Ett parti som säger att tåget ska alltid vara snabbare än bilen och billigare än flyget!

Nu under semestern ser många fram emot att resa. Nattågen från Sverige till Hamburg är slutsålda och det är långa telefonköer för att köpa biljetter. Intresset är gigantiskt – framtiden finns i tågresorna – och nu måste utvecklingen snabbas på.

Miljöpartiet går till val på att sälja SAS. Sverige ska inte äga ett flygbolag, våra gemensamma skattepengar ska inte gå till att steka planeten. Istället ska vi göra tågen billigare och köra nattåg ut i Europa. Tänk vad häftigt att gå och lägga dig i Stockholm och vakna upp utvilad på morgonen i Berlin, eller vara framme i Paris lagom för att äta en bouillabaisse till lunch. Det hållbara resandet ska vara det billiga och roliga resandet!

 

För 70 år sedan var bilen en frihetsreform. Många trodde det var var omöjligt att det skulle bli något som var för alla – men det visade sig att de hade fel.
Och nu är den här tidens folkliga frihetsreform här – elbilen.

Idag säljs fler elbilar i Sverige än det säljs bensin- eller dieselbilar, mest i EU. Vårt mål är att nya fossilbilar ska sluta säljas från 2025, samma år som Norge redan beslutat, så att elbilsrevolutionen tar ytterligare fart.

Och vi har sett det förr: när politiken pekar ut en riktning så följer samhället efter! När vi ställt om industrin från fossilt till förnybart så har den blivit mer konkurrenskraftig, när vi ställt om energin så har priset på förnybar el sjunkit och när vi ställer om bilindustrin ökar efterfrågan och konkurrensen medan priserna sjunker.

Nu ser vi hur fler och fler, inte minst i landsbygd, intygar det fantastiska i att byta från fossilbil till elbil. Den som vågar pröva ser att det är tyst, rent, mycket billigare att köra och utan att bjuda Putin på oljepengarna.

Elbilen ska bli folklig och för alla! Stöden för att köpa elbil för den som bor i landsbygd ska öka. och laddstolparna ska bli fler i raketfart runt om i hela landet. Så bygger vi ett nytt grönt folkhem där alla är med när Sverige ställer om!

Havet och naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Så fort jag får chansen tar jag mig ut på havet eller till kusten. Redan under min barndoms somrar vid Östersjön kunde jag se med mina egna ögon hur havet förändrades. För varje sommar blev vattnet grumligare, sjöfåglarna blev färre och färre, och fisken som jag brukade fiska blev för giftig och gick inte att äta. Det var här som mitt politiska engagemang väcktes.

Det kom ur min kärlek till havet.

I sommar kommer jag också att spendera tid vid havet och Östersjöns stränder. För mig är det fortfarande något av det bästa som sommaren kan erbjuda. Svensk skärgård, vågor som slår mot stranden, en fika efter badet, att soltorka på klipporna.

 

Det är lätt att tro att det alltid kommer finnas där. Men utan politisk kamp kommer det utmanas. Redan nu är årets algblomning i Östersjön i full gång. Övergödningen gör åter igen havet utanför Gotland till en grön sörja som kväver bottnar och förpestar stränder.

Samtidigt dammsuger enorma industritrålare just nu våra hav på allt liv. Torsken är redan utfiskad och nu är sillen på väg att gå samma väg. Det är dags för ett totalstopp för all storskalig trålning i Östersjön för att säkra haven för framtida generationer!

Vi behöver göra en enorm insats i att städa upp gamla miljösynder, gifttunnor och fartygsvrak som läcker miljögifter ut i haven och in i fisken vi äter. Plastskräp som fyller våra stränder och bryts ner till mikroplaster som via mat och vatten tar sig in i våra kroppar och vårt blodomlopp.

Vi har behandlat haven som om de var våra värsta fiender. Det är dags att behandla dem som våra bästa vänner istället! Det är därför vi är havsmiljöpartiet de Gröna. Nästa mandatperiod måste bli havens mandatperiod. För havet är ju källan till allt liv, och det är värt att kämpa för!

Lika illa som det ser ut i våra hav, lika allvarligt är läget är det i den svenska skoge. De vackra artrika naturskogar vi älskar att vandra och plocka svamp och bär i omvandlas steg för steg till mörka granplantager. Blåbärsriset i svensk skog minskat med nästan 50 % på några årtionden. En halvering. Blåbärspajen vi tar för självklar kommer inte vara självklar för våra barn. De lavrika skogarna i norra Sverige som är en förutsättning för rennäringen har minskat med 70 %. Tusentals skogslevande arter är just nu hotade, inte i regnskogen i Amazonas, utan i Svenska skogar. Faktum är att bara några procent av ursprungliga naturskogar i Sverige finns kvar, de är en förutsättning för många arter som annars riskerar att dö ut. De måste skyddas nu! Och vi måste bruka skogen på nya sätt, gå bort från enorma kalhyggen och få ett mer naturbaserat, hyggesfritt skogsbruk.

Miljöpartiet går till val på en rekordsatsning för att skydda och sköta vår värdefulla natur kraftigt. Vi vill satsa minst fem miljarder varje år på ökat naturskydd. Och vi vill ställa om till ett hållbart skogsbruk som värnar om naturvärdena och allemansrätten.

Värdefulla skogar är inte bara en förutsättning för friluftsliv, besöksnäring, ekoturism och att rädda hotade arter. Om man inte tycker att det räcker vet vi nu också att skogen är vår viktigaste hjälp för att klara klimatet. FNs klimatpanel visar att skog som står är det snabbaste och billigaste sättet att klara klimatet.

Därför är jag stolt över att Miljöpartiet idag efter förhandling med regeringen lyckats få igenom skydd av 225 000 ha fjällskog och annan värdefull skog, skogar som annars hade kalhuggits.

Ett stort steg för att skydda Sveriges värdefullaste skogar. Men vi tar fighten för vet att om skogen ska stå upp för oss, då måste vi stå upp för skogen. Det är därför vi är skogsmiljöpartiet de gröna!

Vi lever i en orolig omvärld.
Ukarinas representant i FN sa något jag la på minnet. Kriget i Ukraina och klimatkrisen har samma orsak: Vårt beroende av fossila bränslen. Genom vårt fossilberoende låter vi Putin påverka tillgången till energi och därför höja både elpriset och priset på bensin och diesel.

Att så snabbt som möjligt göra oss kvitt fossilberoendet är det bästa sättet att vrida vapnen ur Putins händer. Därför säger vi: Vi ska stoppa importen av rysk olja och gas här och nu, vi ska sluta göda Putins krigskassa och sluta sponsra hans brott mot mänskligheten!

 

För oss är det en självklarhet att despoter och antidemokrater runt om i världen ska bekämpas. Och ännu mer självklart att de inte ska ges något inflytande över svensk politik och över svenska lagar och regler. Ändå är det precis det som nu händer.

I den gångna veckan har det blivit smärtsamt tydligt att Turkiets president Recip Tayip Erdogan anser sig ha rätt att ställa krav på svensk politik och svensk lagstiftning. Det är oacceptabelt och hårresande att en president som inte ens kan hålla demokratin levande i sitt eget land ska ta sig rätten att lägga sig i våran.

Till dig som oroar dig över Nato-processen och över Erdogans häxjakt på kurder -. Vi kommer vaka som hökar, och fortsätta stå upp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter – till och med mer än förut när andra viker ner sig.

Miljöpartiet är en garant för ett Sverige som vägrar att sponsra Putin och vägrar krypa för Erdogan!

 

Nu när barnen har gått på sommarlov vill jag prata matte med de vuxna. Mellan de två regeringsalternativen är det just nu ganska jämnt. Ett par procent skiljer de rödgröna från de brunblå partierna. Det råder ingen tvekan om att utan Miljöpartiet i riksdagen blir det med stor sannolikhet en blåbrun valseger. Utan oss blir det den mest konservativt nationalistiska regering Sverige någonsin skådat som får tillträda, som ger full makt och inflytande till Sverigedemokraterna över vårt land.

Högern verkar ha gett upp att vinna valet med sin egen politik. Att försöka att systematiskt trycka ut oss ur riksdagen tycks vara deras sätt att försöka ta makten. Och de verkar inte sky några medel. Förtalskampanjer, lögner och falsk information har blivit vardagsmat i svensk höger-politik.

Miljöpartiets klimatpolitik hotar nämligen den fossila makten och kapitalet. Vi tvingar fossilindustrin att betala för att de förstör för alla oss andra. Fossilindustrin är en mångmiljardindustri och de pengarna använder de. Journalist efter journalist har avslöjat hemliga kampanjer, ryskfinansierad propaganda och mångmiljonbelopp från organiserade aktörer för att stoppa gröna politiker runtom i Europa och försöka få Miljöpartiet ur riksdagen.

Ett splittrat rödgrönt progressivt block är sättet det nationalkonservativa lägret kan ta makten. Och de vet de. Men vi står emot, vi ska inte låta dem lyckas! Vi ska inte låta den konservativa kampanjen pressa den enda rösten för klimat och miljö ut ur riksdagen! För den rösten behövs nu mer än någonsin!

En röst på Miljöpartiet är en röst för en rödgrön regering, men det är också en röst på en regering som driver en stark miljöpolitik och som på allvar svarar på det akuta hot som miljökrisen och klimatnödläget är.Men uppenbarligen behöver Socialdemokraterna hjälp. Den klimatpolitik som bedrivs nu imponerar inte.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfondens mätningar visar en sak oerhört tydligt Miljöpartiet är nr ETT. Vi är det parti som utan konkurrens är bäst på att göra vårt samhälle hållbart – att vi är Sveriges enda klimat- och miljöparti.

Idag har jag ett tydligt besked.

Miljöpartiet kommer inte att medverka till en regering som eldar på klimathotet. Vi kommer inte acceptera att man slopar klimatmål, slaktar miljöbudgeten, och rear ut våra barns framtid. Det duger inte att ta bort klimatpolitik som alla andra partier nu gör, tyvärr även S, V och C.

Låt mig vara tydlig: Miljöpartiet kommer inte ingå i eller stötta en regering som ökar våra utsläpp. Tvärtom kommer vi driva igenom högre ambitioner, för det är nu vi sDet är nu vi ska använda de lösningar vi fått på plats de senaste sju åren och det är nu vi ska accelerera klimatarbetet rejält i Sverige.

Hoppet om att klara miljö- och klimathotet lever, men det är uppenbart att det är avhängigt av oss gröna.

Till dig som ska rösta, kanske för första gången vill jag ställa en fråga:

Kan du nöja dig med uppgivna politiker som säger det går inte, vi har inte råd? Eller vill du se hoppfulla politiker som säger att självklart kan vi, tillsammans?

Kan du nöja dig politiker som gett upp och sticker huvudet i sanden inför våra ödesfrågor, eller vill du lägga din röst på några som kämpar för det allra bästa för din framtid, och för dina barn, och deras barn?

Den senaste tiden har en sak blivit smärtsamt tydlig:

Utan Miljöpartiet – ingen klimatpolitik.
Utan klimatpolitik – ingen framtid.

Lägg din röst på den hållbara framtid som jag vet att vi kan skapa tillsammans!

Jag vill avsluta där jag och Märta började. När våldet tynger oss ska vi leta efter ljuset.

 

Jag vill avsluta med att läsa slutet på Karin Boyes vackra dikt:

Då, när ingen rädsla längre håller,

faller i ett glitter kvistens droppar

glömmer att de skrämdes av det nya

glömmer att de ängslades för färden  –

känner en sekund sin största trygghet,

vilar i den tillit

som skapar världen.

Hoppet lever och det är dags att släppa rädslan för det nya. En bättre, mer hållbar värld är möjlig! Det finns en framtid att längta efter!

Om du ger oss chansen är den framtiden mycket närmare än du tror!
Tack!

Källa

https://www.mp.se/just-nu/per-bolunds-tal-pa-almedalen/

Taggar