Skip to content

Olle Westling: Brudgummens fars tal

Om

Talare

Olle Westling
Prins Daniels pappa

Datum

Omständigheter

Olle Westlings tal till Victoria och Daniel.

Tal

Eders Majestäter,

Eders Kejserliga Höghet,

Eders Kungliga Högheter

Kära Brudpar, 
Det är underbart att se Er båda, Victoria och Daniel, stråla av lycka i dag – denna stora dag. 
Det är en stor dag för oss alla som har förmånen att vara tillsammans med Er men för er är det en av livets absoluta höjdpunkter – när Ni nu blivit man och hustru. 
Ert äktenskap är inte bara en familjeangelägenhet utan något som berör hela svenska folket. Den värme och glädje som idag strömmar emot Er från när och fjärran är en underbar bekräftelse på uppskattning. 
Att Ni träffats och fattat tycke för varandra betraktar många som en saga. Mannen av folket som får landets Kronprinsessa. Ja, visst kan det uppfattas som en saga – men jag tror att det inte är en tillfällighet att detta inträffar just i Sverige där Konungen har tagit ett valspråk, som lyder ”För Sverige i tiden”. 
Daniel,

Du vår käre son, har alltid varit en person som Din Mor, syster och jag varit mycket stolta över. Du har alltid valt att gå Din egen väg och det har du gjort med den äran, vare sig det gäller yrkesval, vänner eller fritidsaktiviteter. Visserligen blev du inte något hockeyproffs men vi är stolta över dig ändå! 
Istället har vi med beundran kunnat se att Du byggt upp framgångsrika företag – som förenar det Du brinner för – hälsa och människors utveckling.

Vi blev väldigt glada den dag Du berättade att du träffat en flicka Du ville ta med Dig hem för att presentera för oss. Att det var just den flickan hade vi inte riktigt räknat med! 
Men efter att ha träffat Dig, kära Victoria, och upplevt den värme, som Du utstrålar och den öppenhet Du visar alla i vår familj – ja inte bara i vår familj, jag minns en dag i lingonskogen i Ockelbo, hur du hälsade på alla människor som kom i din väg och utstrålade en underbar värme. Då förstod vi varför vår Daniel hade fallit för Dig. Han hade väntat och valt med stor omsorg, det stod helt klart. Han hade åter gått en egen väg. 
Att livet inte är en dans på rosor har Du, Daniel, fått lära den svåra vägen. Som 16- åring fick Du klart för dig hur viktig hälsan är: Du skulle behöva genomgå en njurtransplantation – och ändå behöll Din positiva livssyn och framtidstro. Din värme, livsglädje och energi är viktiga egenskaper, som jag hoppas Du skall behålla livet igenom.

Kära Victoria och Daniel,

Det stora och viktiga arbete Ni har framför Er klarar Ni bäst genom att hjälpas åt. Att tala med varandra, stötta varandra och att vara ett team, är den väg som håller bäst i längden. Det har Ewa och jag goda erfarenheter av och vi delar gärna med oss av det vi kan. Som föräldrar till dig Daniel vet mor och jag att Du i Victoria kommer att få en kärleksfull, varm och godhjärtad hustru. 
Jag avstår från andra råd om hur man håller kärleken vid liv. Ni har redan bevisat att Ni vet hur man gör. Samspelet emellan Er är exceptionellt. Ingen som möter Er kan undgå att märka den starka kärlek och innerliga respekt som ni hyser för varandra – Era känslor smittar utan tvekan av sig på omgivningen. Inte enbart Kronprinsessan utan Kungen, Drottningen och hela Kungafamiljen har tagit emot oss med stor vänlighet, något som jag vill tacka Er varmt för. 
Det faller på min lott – och det är en stor ära – att tacka för den gästfrihet som Vi alla – här i kväll fått del av. Vårt värdpar har med personlig värme och generositet bjudit oss på en festkväll, som inte är slut på länge och som alltid kommer att stanna i vårt minne. Men för det som vi hitintills har bjudits i form av mat och dryck säger jag, å mina och alla gästers vägnar ett ödmjukt och innerligt tack! 
Låt mig avsluta med att än en gång utbringa ett Leve och höja en skål för dagens huvudpersoner, Brudparet! 
Ett fyrfaldigt leve för Brudparet, det leve: hurra!

Skål!

Taggar