Skip to content

Maria Wetterstrand: Tal på valvakan 2010

Johannes Jansson

Om

Talare

Maria Wetterstrand
F.d. Miljöpartiets språkrör

Datum

Omständigheter

Maria Wetterstrands tal på Miljöpartiets valvaka 2010.

Tal

När Sveriges Television började sända från partiernas valvakor var det nästan tomt här för att ni var fortfarande ute och stod vid vallokalerna allihopa. Ni är helt underbara, ni har gjort ett fantastiskt arbete. Det har känts så otroligt roligt att representera Miljöpartiet i den här valrörelsen med allt ert stöd i ryggen, tack så hemskt mycket.

Vi vet inte det exakta valresultatet än men vi vet att vi har gjort någonting historiskt. Det ser ut som att vi har gått från att vara riksdagens sjunde största parti till att bli riksdagens tredje största parti.

Det tycker jag vi förtjänar.
Vi har också gjort någonting historiskt i det som Peter pratade om. Att vi valde i det här valet, väldigt medvetet från Miljöpartiets sida att gå in i och skapa ett regeringsalternativ.

För vi såg en regering som har suttit under de här åren i riksdagen. Vi såg en regering som inte tog klimatproblemen på allvar, som inte har bedrivit någon kraftfull miljöpolitik, som har drivit miljöpolitiken baklänges. För första gången någonsin har en svensk regering bedrivit en sämre miljöpolitik än den som var innan.

Vi såg också en regering som inte tog de utsatta människorna på allvar.

Vi såg en regering som la fram förslag på att man skulle sparka ut sjuka människor ur sjukförsäkringen, låta människor som blir utan jobb stå utan a-kassa på grund av chockhöjda avgifter för många grupper. 
Vi såg en regering som inte tog integritetsfrågorna på allvar utan genomförde en övervakningslagstiftning.

Vi såg en regering som inte uppfyllde det som ett grönt parti skulle önska av en regering. Så vi valde väldigt medvetet, vi startade redan i början av mandatperioden. Och i mitten av mandatperioden så gick vi in i ett samarbete för att forma ett regeringsalternativ. 
Jag är helt övertygad om att det var rätt. Jag är helt övertygad om att alla andra alternativ hade varit mycket sämre. Vi gjorde det rätta, vi gjorde det absolut bästa vi kunde. Och nu ser vi framför oss en oklar politisk situation. Men det som inte är oklart är att vi i Miljöpartiet kommer alltid stå upp för en kraftfull miljöpolitik. Därför att vi förstår att utan miljön och naturen har vi ingenting att bygga en välfärd på. Vi kommer att ligga på för att få en rättvis politik där människor som är utsatta i samhället kan vara trygga. Och inte minst, vi kommer att bygga en politik där vi bejakar mångfald. Det vi säger, det är bra att Sverige är ett samhälle som är öppet för människor ifrån olika delar av världen som kan komma hit och bo här. 

Taggar