Skip to content

Katarina Frostenson: Tal till Jan Troell

Om

Talare

Katarina Frostenson
Författare

Datum

Tal

Det händer att ord blir film: ett litterärt verk finner sina bilder och blir en ny verklighet. ”Här har du ditt liv”, Jan Troells filmatisering av Eyvind Johnsons ”Romanen om Olof”, är en sådan händelse. Den mättade och känsliga skildringen av en ung mans väg i ett kargt Sverige är oförglömlig. Den följdes av gestaltningen av ”Utvandrarna” och ”Nybyggarna”, av platser och ögonblick, röster och ansikten som finns inskrivna i så många människors minne.
Denna berättelsekonst är en del av ett skapande med stor integritet. Varje ny film av Jan Troell tycks vara kommen ur en nödvändighet, ett behov av att göra just detta verk, utan sneglingar på vad som kan tänkas vara gångbart. ”Sagolandet”, det dokumentärpoetiska eposet, visade sakligt på sin tids strömlinjeformande krafter, samtidigt som det vidgade synfältet och riktade blicken mot helt andra mänskliga drömmar. Drömmarna finns gestaltade i filmerna om de egensinniga och deras längtan till luftfärder och till bildens eviga ögonblick.
Rytm, impuls, rörlighet, närvaro och eftertanke präglar det Ni skapar. Jan Troell, i Era verk finns en blick för de små och de stora stunderna, för när livet flyr och brister och när det lyfter och flyger högt, för människans bistra yttre villkor och hennes starka inre liv, allt fångat i ett synnerligen sinnligt foto.
Akademien gratulerar Er till allt som Ni hittills har skapat och önskar lycka till med nya verk.

Taggar