Skip to content

Johan Pehrson: Tal på Järvaveckan 2023

Om

Talare

Johan Pehrson
Partiledare

Datum

Plats

Järva

Omständigheter

Liberalernas partiledare Johan Pehrsons tal på Järvaveckan 2023.

Tal

Bästa Järvabor och alla ni andra,

Tack för att vi kan samlas här i dag, på vårens sista dag. Imorgon är det den första juni och sommaren är officiellt här och i denna ljusa tid så hålls som vanligt Järvaveckan.

Ett hoppets ljus om att framtiden kan bli bättre i demokratin Sverige. Att vi tillsammans – från samhällets alla delar – kan möta svåra
utmaningar.

Här i Järva – precis som på andra håll i landet – väntar förväntansfulla studenter på att få springa ut från gymnasieskolan en sista gång. Ut till framtiden!

Till skillnad från vissa andra bryr jag mig mindre om vilken flagga ni bär runt axlarna, så länge ni har en rejäl svensk studentmössa på huvudet.

För studentmössan är ett bevis på att den svenska skolan lyckats. Att det spelar roll att ha duktiga lärare i klassrummet. Och det är ett fullgott kvitto på att den nybakade studenten ansträngt sig.

Vi liberaler vill att fler ungdomar ska få känna pirret i magen på studentdagen. Att fler ungdomar ska få tillfället att vifta med studentmössan! Att fler föräldrar ska få torka glädjetårarna vid utspringet.

Att fler ska få chansen att forma sin egen framtid!

Men idag blir detta inte verklighet för alla. Alldeles för många ungdomar missar chansen att plugga vidare efter grundskolan.

Förra året saknade omkring 18.000 elever gymnasiebehörighet när de lämnade grundskolan. Det är fler än antalet invånare i hela Rinkeby. Det är bedrövligt. Det är ett misslyckande för Sverige.

För den som inte klarar skolan ökar risken för utanförskap. Arbetslöshet, hopplöshet och i värsta fall ett liv i kriminalitet – eller i
dess mörka skugga.

Skolan är det bästa vaccinet mot risken för utanförskap. Det är därför vi liberaler pratar så mycket om skolan. Det är därför vi alltid sätter skolan först.

För med rätt insatser i tid går det att vända på steken och göra saker bättre. Det visar inte minst utvecklingen här i Järva. Skolresultaten har förbättrats och gymnasiebehörigheten har ökat.

Det beror så klart framför allt på ambitiösa elever och engagerade lärare. Men det har också gjorts möjligt för att liberaler i Stockholms stad satsat på ordning och reda i klassrummet, sociala team och trygga villkor för lärarna.

Det här engagemanget för skolan har liberaler i hela landet och nu också i Sveriges regering.

Vi städar nu ut flumskolan och återupprättar kunskapsskolan.

Ut med skärmflummet och in med böcker, det är bråttom nu. För rapporterna är tydliga – det pågår en läskris i Sverige. Skillnaderna i hur bra barn läser ökar lavinartat.

Skärmar och läsplattor har tagit över klassrummen, trots att forskningen är glasklar.

Barn lär sig sämre med skärmar. Barn distraheras lättare med skärmar. Det räcker med att några få elever sitter förhäxade framför TikTok, så har man effektivt stört även andra klasskamraters koncentration

Om vi inte gör något åt läskrisen riskerar vi att se en ny generation av funktionella analfabeter i Sverige. Det vore förödande – för alla. Inte minst för den unges frihet och möjlighet att själv forma sitt liv.

Därför gör Liberalerna nu mycket och det snabbt. Nu ska lärarna få rätt verktyg för att upprätthålla lugn och ro i klassrummet. För fler läroböcker i stället för alla skärmar som bara stimulerar TikTok-hjärnan. För hjälp till den som behöver det. Med speciallärare, sociala team och mindre undervisningsgrupper. Vi sätter det svenska språket i centrum, redan i förskolan, så att man inte halkar efter från första början.

Med Liberalernas nya skolpolitik får fler barn rätt stöd för att klara skolan, oavsett om man har myror i brallan eller svårt med svenskan.

Som förälder svämmar stolthetskänslorna över när vi ser våra barn ta studenten. Jag har själv fått uppleva det tre gånger hemma i Örebro. Det har alla varit speciella stunder, jag har varit tårögd och tacksam – samtidigt som jag funderat på var all tid tagit vägen.

Med en bra utbildning i ryggen blir det enklare att öppna nya dörrar och landa både ett första eller ett nytt jobb.

Att ha ett jobb att gå till utgör en viktig hörnsten för människor att forma sitt eget liv och det är bara när människor jobbar och skapar som Sveriges välstånd växer. Det välstånd som gör vår välfärd möjlig för dig och mig, från våra barns födelse till vårt sista farväl av farmor på äldreboendet.

Det är alla som går till jobbet varje dag, det är de som bygger Sverige, det är samhällsbyggarna som för Sverige framåt.

Kom ihåg. Slitet är inte förgäves. Det är aldrig onödigt.

Oavsett om man är helt ny i landet och måste lära sig svenska. Svårt, men inte onödigt.

Eller om man vaknar fem på morgonen för att sätta degen på bageriet. Jobbigt, men aldrig onödigt.

Att patrullera som polis sent på lördagsnatten och hantera några av samhällets mest utsatta. Påfrestande, men inte onödigt.

Nej, det är aldrig onödigt att anstränga sig och med Liberalernas politik ska vi bli fler samhällsbyggare i Sverige.

Det är därför vi pratar så mycket om arbetslinjen och hör och häpna, jag tänkte prata lite om arbetslinjen nu igen.

Det måste alltid löna sig att jobba, i stället för att leva på stöd eller bidrag. Det förstod inte alltid den förra regeringen.

För under Socialdemokraternas tid vid makten har andelen vuxna i Kista som lever i långtidsarbetslöshet nästan fördubblats. I Rinkeby är mer än var tionde person fast i ett långvarigt utanförskap. Utrikesfödda kvinnor utgör generellt nu den största gruppen
långtidsarbetslösa. Men det ska bli ändring på det. Fler måste ges en chans att försörja sig själva.

Med en ny arbetslinje som gör det mer lönsamt att arbeta ska fler jobb skapas och bryta det utanförskap som så många människor fastnat i.

Vi liberaler tror på framtiden. Vi tror att det går att vända på utvecklingen och bryta utanförskapet. Många människor som kommit
till Sverige de senaste åren har kämpat sig igenom saker som jag inte ens kan föreställa mig.

Man har tagit sig till Sverige under svåra förhållanden och flytt från krig eller förtryck. Klarar man av det, då klarar man också av att lära sig svenska för att kunna bli medborgare.

Men med krav måste också möjligheter komma. Det är därför vi satsar på det svenska språket och utbildning. Så att vi rustar
människor efter alla de jobb som finns. Så att man kan plugga sig ur både arbetslöshet och lära sig svenska ordentligt. Skatter på arbete ska sänkas så fort vi pressat tillbaka inflationen. Rättvisa skapas med en egen inkomst av arbete.

Vi ska ställa krav där det går för att fler ska våga flytta dit det finns jobb och nya livsmöjligheter. Bristyrkena är många och
arbetslösheten är samtidigt alldeles för hög. Vi behöver fler lokförare så att tågen går i tid. Fler poliser och soldater som kan försvara friheten i och för Sverige. Fler undersköterskor som tar hand om oss när det gått illa. Sveriges omställning behöver fler klimathjältar som hjälper till att bryta mineraler och bygga batterier.

Ja, ni hör ju. Vi måste bli fler samhällsbyggare! I Järva, i Jönköping och i Lycksele. I Örebro också för den delen, ja i hela Sverige.

Vänner och åhörare!

Vi måste prata lite om frihet, sex och samlevnad. Och nej, jag syftar inte på det praktiska om blommor och bin.

Men. Sverige är ett fritt och demokratiskt land. Friheten här ska gälla alla – oavsett kön, vilken gud vi tillber eller vem vi råkar bli kär i.

Det innebär att tjejer och killar ska ha samma livschanser och lika rättigheter. Och det betyder också att kärleken är fri. Tjejer ska få ha pojkvän. Eller flickvän. Killar samma sak.

Tyvärr är det här inte självklart för alla.

Det finns de som bedriver krig mot kärleken. Mot individens rätt över sin egen kropp och sina egna val. Stockkonservativa krafter i USA, Ryssland och Mellanöstern tävlar numera i att stampa på friheten. Ja igår skämde även Uganda ut sig med kraft.

Men dessa krafter finns också i Sverige. Aggressiva ungdomsgäng triggas av regnbågsflaggan och hotar hbtqi-personer. Inskränkta
religiösa ledare säger att kvinnor inte får ha på sig parfym eller klä sig som de vill. Anonyma konton i sociala medier hänger ut och
smutskastar kvinnor som skiljt sig.

Enligt forskare lever omkring 240 000 barn och ungdomar med förtryckande hedersnormer i Sverige.

Det handlar om ungdomar som inte förväntas följa sina egna känslor och övertygelser. Ungdomar som bara vill vara sanna mot sig själva.

I stället förväntas familjen eller släkten välja partner och sexualitet för den unga människan. Skälen till varför man inte låter sina barn älska vem man vill kan variera.

Fel kön. Fel hemland. Fel religion. Fel fel fel. Men Sverige säger i stället rätt, rätt, rätt.

Kärleken ska vara fri i Sverige. Och det är på tiden att fler inser detta.

Det största sveket av dem alla är de makthavare som blundat för det här. Som inte vågat ta tag i de här frågorna. Som mer eller mindre sett på när unga tjejers och killars frihet blivit begränsade. Som kanske inte stått på förtryckarnas sida, men som helt klart inte stått på offrets sida heller.

Liberalerna vill att alla människor som kommer till vårt land snabbt ska få klart för sig hur Sverige fungerar. Att man snabbt förstår varför det är viktigt att vi respekterar de lagar och regler som utgör grunden för det svenska samhället.

För vi har tyvärr varit alldeles för dåliga på det här i vårt land. Vi har varit för dåliga på att säga att individuell frihet och jämställdhet är värderingar som vi inte kompromissar med. Det är viktiga principer som präglar hela det öppna, svenska samhället.

Därför inför vi en ny Sverigekursen så att nya svenskar snabbt får lära sig hur vår demokrati fungerar och vad jämställdhet egentligen innebär. Bara det att tusentals barn lever med hedersnormer och upplever att de inte får bli kära hur som helst visar varför det här behövs.

Jag kan redan nu avslöja att en väsentlig del av Sverigekursen kommer göra det tydligt för såväl kvinnor som män vilka rättigheter
de har. Ingen ska missa vad individuell frihet betyder. Att man har makten över sitt eget liv och sina egna val och det innebär att kärleken är fri. Det innebär att det är okej att bli ihop med någon man gillar. Att det inte spelar någon roll vilket kön din partner råkar ha. Att det är okej att göra slut. Det får inte vara något snack om den saken faktiskt.

Sverigekursen är ett viktigt steg mot att stärka vår gemenskap och för att göra alla medborgare till en del av vårt öppna och inkluderande samhälle. Även om vi råkar ha helt skilda bakgrunder och övertygelser så ska vi finna samhörighet i ett land som alltid är på det klara med att jämställdhet och personlig frihet är helt okränkbara värden.

Jag säger bara: välkommen till Sverige. Här är reglerna, nu kör vi!

För att öka friheten i hela Sverige inför regeringen även ett batteri av åtgärder.

Förutom att vi storsatsar på förebyggande insatser mot hedersförtryck så ska vi göra allt vi kan för att också skydda och rädda barnen som varje sommar riskerar att föras ut ur landet för att giftas bort mot sin vilja.

Vi satsar på kvinnors organisering i utsatta områden. För att alla ska få göra sin röst hörd i vår demokrati.

Vi tar krafttag mot gängen och dess dödliga verksamhet. Våldet äter frihet och dödar framtidsdrömmar. Den svenska rättsordningen ska gälla alla. I alla delar av Sverige.

Vi satsar på idrotten – så att fler ungdomar kan hitta en meningsfull fritid i Sveriges bästa folkrörelse. Som gammal fotbollstränare har jag själv sett vilken otrolig kraft idrotten är för våra ungdomar.

Vi satsar på sommarjobb. För att det är bättre att tonåringarna rensar ogräs i parken än glider runt sysslolösa på torget! Och behövs det finns det lovskola för den som halkat efter.

Det här är ett batteri av frihetsåtgärder. För att frihet ska säkras och växa i hela landet. Och inkludera alla. Från Rinkeby till Ronneby. För Billy och Bilal.

Vänner!

Tack till Järvaveckan och Global Village för att jag fått tala, tack för den fina uppslutningen.

Jag vill önska alla barn och ungdomar som snart går på lov en glad sommar. Var stolta över era betyg. Över era insatser. Gör era föräldrar stolta, och lyssna på era lärare.

Fortsätt med plugget, så fortsätter jag arbeta för att ni ska ha jobb att
gå till när ni är klara med skolan.

Och kom ihåg att våga visa kärlek till den du håller kär under sommaren. Det gäller även några av er längst fram här.

Tack för att ni har lyssnat!

Taggar