Skip to content

Johan Pehrson: Almedalstal 2024

Om

Talare

Johan Pehrson
Partiledare

Datum

Plats

Almedalen

Tal

Vänner och åhörare! 
 
Det är fint att åter få vara här i Visby, när den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida. 
 
För några veckor sedan hade vi studentmottagning hemma i Örebro. Med studentmössa på huvudet och ett slutbetyg i handen sprang till slut även min yngsta son - och alla hans kamrater - ut till framtiden. 
 
Med stolta och tårögda föräldrar som väntade på skolgården kom de ut. Klass, efter klass, de flesta till konfettibomber och väldigt hög musik. 
 
Jag var där utanför skolan - och kände samma tacksamhet och stolthet som alla andra. Han klarade sig hit. Förskola, grundskola, gymnasium. Blivit formellt vuxen, klokare och mött fantastiska lärare på vägen.
 
Det är just vid sådana tillfällen som jag, och jag tror många med mig, ställer sig frågan: Har jag varit en bra pappa? Eller en bra mamma? Har jag som förälder gett min unge det som krävs för att hon eller han ska klara sig i livet. Också efter studenten.
 
Sanningen är väl att det finns fler bra mammor än det finns bra pappor. Det råder tyvärr en brist på vettiga manliga förebilder.
 
Samtidigt vet jag att det är många pappor som vill och varje dag kämpar med att vara där för sina barn. Mellan jobb, makaroner och dansuppvisningar. 
 
Jag kallar det för pappa-ångest. Eller mamma-ångest för den delen. 
 
Min pappa-ångest har slagit till när man missat packa en macka till skolutflykten. Eller fråga om hur det gick på matteprovet.
 
Pappa-ångest är när man oroar sig för om ens barn går i trygga klassrum. Om de har kompisar. Och om de känner sig glada. 
 
Pappa-ångest är jobbigt. Men det finns många pojkar som hade behövt en pappa med mer ångest i bröstet. 
 
Ett stöd för att säga nej. En förälder som både visar kärlek och sätter gränser. Som både håller koll och låter friheten växa med ansvar. 
 
Jag tänker på de som inte tar sitt föräldraansvar. De pappor och mammor som inte säger ifrån när deras barn förstör för andra i skolan.
 
Jag tänker på de pappor och mammor som överger sina familjer i utanförskap. Som låter ensamma föräldrar bära ett ännu tyngre lass för de *gemensamma* barnen.
 
Det är inte okej. Barn idag behöver föräldrar som både stöttar och sätter gränser. Och de föräldrar som behöver stöd för att hålla ungarna på banan ska få det. 
 
***
 
Ingen lovikkavante eller stålhandske i världen kan mäta sig med omsorgsfulla föräldrar som lägger tid och visar kärlek för sina barn. Jag tror att Sverige skulle må bra av lite mer pappa-ångest! Det behövs fler vuxna män som tar ett större ansvar för sina barns uppväxt. 
 

Inget väcker så mycket pappa-ångest som en stökig och otrygg skola.
 
Den tidigare rektorn Vesna Prekopics har beskrivit en värld där elever spottar på lärare och ropar grova könsord i klassrummet. Där elever kastar saker och avbryter lektioner.   
 
Dessutom hänger de kriminella gängen utanför skolgårdar. För att locka till sig nya barnsoldater i sina blodiga konflikter. 
 
Utvecklingen måste vändas. Steg för steg arbetar Liberalerna och regeringen för att skolan ska återgå till grunderna med studiero, disciplin och kunskapsfokus.   
 
Grova könsord måste bort från klassrummet. Hotfulla och våldsamma elever ska gå i akutskolor. Skolsociala team ska arbeta för tryggare skolgång för alla elever.     
 
Det går inte att lära sig saker utan ordning och reda. Eller utan disciplin. Utan lugn och ro – ingen svensk skola i världsklass.
 
För en skola i världsklass är det nästan lika viktigt vad som sker utanför skoltid. Enligt Skolverket finns en stark koppling mellan för mycket dataspel och Tiktok på fritiden, med sämre resultat i skolan. 
 
Fler behöver känna pappa-ångest över barn som har det svårt i skolan. Fler behöver känna oro för vad utebliven sömn, brist på fysisk aktivitet och för lite läsning i hemmet betyder för barnens skolresultat. 
 
Därför har Liberalerna idag presenterat ett förslag till föräldrakontrakt i den svenska skolan. 
 
Vi vill se ett avtal mellan föräldrar och skola för de elever som riskerar att inte klara grundskolan. Inspirerat av det som redan finns och fungerar i Storbritannien. 
 
Ett kontrakt där föräldrarna förbinder sig att sätta gränser och sätta upp regler för barnets läxor, sömn, fritid och skärmvanor. 
 
Som gör att föräldraansvar blir en självklar del av skolans krav på hemmet. 
 
Som ger föräldrar kraft att säga nej till att barnens ögon blir fyrkantiga av skärmarna. När ett viktigt matteprov väntar dagen efter.
 
Som ger kämpande föräldrar råd och stöd i sitt föräldraskap. Så att barnen är hemma på kvällen, och inte väldigt oklart hänger på “stan”.
 
***
 
Ett föräldrakontrakt som speglar Sveriges samhällskontrakt! Med en skola som ställer upp, men också ställer krav. För eget ansvar. För flit och ansträngning. För stöd till den pappa som behöver hjälp att ta sitt föräldraransvar.  

 
Tiktok och Snapchat. Det väcker pappa-ångest. Deluxe.
 
Det är mobiler vid köksbordet. I sängen. I soffan. I bilen, på cykeln. Ja. Nästan överallt faktiskt. 
 
Ofta har vi vuxna ingen aning om vad som händer i våra barns mobiltelefoner.
 
Jag tänker på 13-åriga Harry som fick upp en brutal dödsmisshandel i sitt flöde. Eller 16-åriga Yadhira som sett flera personer begå självmord. 
 
Det är ett dystopiskt vilda västern i skärmarnas värld. I barnens vardag. 
 
Skeva skönhetsideal flödar fritt i unga flickors flöden. Extrema och radikala miljöer lockar unga vilsna killar. 
 
Det är ett kaninhål ner i en mental istid vad gäller ungas kreativitet, motorik och uthållighet. För forskningen är glasklar. Skärmarna snor inte bara barnens tid, utan även deras framtid. 
 
Missförstå mig rätt nu. Som liberaler välkomnar vi digitaliseringen. Ny teknik räddar liv i vården, skapar tusentals jobbmöjligheter och hjälper oss att ställa om snabbare och smartare för en grön hållbar framtid. 
 
Men när våra barn – för att uttrycka det krasst – mår skit - bakom skärmarna och ger sina liv till de själsligt tomma plattformar så måste vi föräldrar ta ansvar. Och kräva att nätjättarna gör detta ansvar enklare för oss. 
 
Liberalerna har tagit fram konkreta förslag för att de stora techbolagen och nätjättarna ska ta ett större ansvar för barns utsatthet på nätet. 
 
*Vi har föreslagit nattlås på mobilen. 
 
*Att barn som scrollar länge ska mötas av långsamma och tråkigare flöden. 
 
*Vi behöver se en ny folkbildningsrörelse resa sig mot det eviga scrollandet vid skärmen. Vi kan kalla det spola scrollen.
 
***
 
Ni har hört mig säga det förut, men jag tänker inte släppa den här frågan. Från skärm till pärm. Från Tiktok-hjärnor till mattestjärnor! Från skärmarnas apati till böckernas magi. Det är Liberalernas löfte till alla barn - och deras föräldrar!
 

På tal om vilda västern. En och en annan lycksökare har letat sig in i den svenska skolan. Och även det bidrar till en värkande pappa-ångest i bröstet. 
 
Svensk skola var en gång i tiden bäst i världen. Men den senaste Pisa-mätningen visar att Sverige befinner sig i en läskris. För att inte tala om mattekris. 
 
Jag vågar påstå att den största boven i dramat är avregleringen av den svenska skolan. 
 
När Socialdemokraterna kommunaliserade skolan i början av 90-talet blev en huvudman plötsligt flera hundra huvudmän. 
 
Samtidigt har för många börsklippare letat sig in i friskolesystemet. Som prioriterat sina egna intressen framför elevernas bästa. 
 
Det finns dem som blint avfärdar betydelsen av vem eller vilka som driver skola i Sverige. Nu senast var det Jimmie Åkesson.
 
Men partier som aspirerar på att sätta skolan först kan inte blunda för denna verklighet. 
 
Det spelar roll vilka som äger och driver skolor i Sverige. 
 
Det spelar roll vilket parti som har skolministerposten. 
 
Det är tack vare Liberalerna som vi nu tar viktiga steg mot att återreglera den svenska skolan. 
 
Med bemannade skolbibliotek och en lägstanivå för hur mycket pengar kommunerna ska lägga på skolan. 
 
Vi är i färd med att genomföra en helrenovering av friskolesystemet med vinststopp och nya tuffa krav. 
 
Alla föräldrar och elever ska kunna räkna med tydliga regler som styr skolans verksamhet. 
 
Som säkerställer att det finns riktiga läroböcker att vika hundöron i. Som garanterar labbsalar och ett rimligt antal elever i klasserna.   
 
Detta är avgörande, för det är nästan omöjligt att kompensera för en misslyckad skolgång i efterhand. Skolan är demokratins lägereld – och ljuset i mörkret för alla barn oavsett bakgrund. 
 
***

Liberalerna är Sveriges skolparti. Vi tar ansvar för skolan och vi säger: Stäng experimentverkstaden! Ta tillbaka skolan till grunderna! Tillbaka till en skola i världsklass!
 
 
Vänner, åhörare! 
 
Första gången jag stod på den här scenen som partiledare för Liberalerna var för två år sedan. Då pratade jag om varför Sverige behövde ett liberalt, borgerligt maktskifte.
 
Sen blev det ett liberalt, borgerligt maktskifte. Med fokus på sakpolitik för ett starkare, tryggare och friare Sverige. 
 
Det är ingen dans på rosor att samarbete. Det behövs både kofot och silvertejp ibland. Men det är absolut nödvändigt för att vända utvecklingen i Sverige. 
 
Och Liberalerna spelar roll. Utan oss hade det inte blivit en borgerlig regering. Utan oss hade det inte blivit satsningar på skolan. På klimatet. På integrationen. Eller säkrat Public Service. 
 
Och Liberalerna i regeringen gör skillnad. Trots krig, inflation, våldsvåg och energikris när vi tillträdde har vi lyckats ta viktiga steg mot att lösa stora samhällsproblem.
 
Alternativet är en rödgrön röra. För samtidigt som vi fixar Sverige, fortsätter oppositionen att ge otydliga besked. De vill både höja och sänka skatten på arbete samtidigt. På sparande. Och för företagarna till exempel.
 
Men regeringen står inte och stampar. I detta nu rullas viktiga liberala reformer för framtiden ut. Och mer kommer.
 
Vi börjar få ordning på inflationen och vi kan nu investera mer i Sverige. 
 
Vi ger polisen nya verktyg för att stoppa gängbrottsligheten och våldet mot kvinnor. Med relevanta straff och en ny socialtjänst trycker vi tillbaka våldet. 
 
Vi säkrar det blågula stödet till Ukraina – för deras kamp är också vår kamp för frihet.
 
Vi har stärkt Sveriges säkerhet genom en plats i världens främsta försvarsallians Nato. 
 
Vi räddar Östersjön, återställer våtmarker och öppnar för nya vindkraftsparker. Vi tar historiska steg mot ny kärnkraft. 
 
Vi stärker arbetslinjen med jobbskatteavdrag och en ny Akassa. Vi sänker skatten på sparande för vanligt folk. Och förenklar livet för svenska småföretagare. 
 
Och när frihetsreformen LSS fyller 30 år, tar vi steg mot ett ökat statligt ansvar. För att alla människor oavsett förutsättningar har rätt till en fungerande vardag. 
 
Vi satsar på ingenjörslandet Sverige och öppnar upp fler utbildningsplatser för framtida civilingenjörer och klimathjältar. 
 
Vi grundlagsskyddar varje kvinnas rätt till abort. Vi tar krafttag mot mäns våld mot kvinnor, hedersvåldet och de separatistiska krafterna. 
 
Vi lägger om integrationspolitiken med fokus på språk, jobb och ökat eget ansvar. En språkförskola för de barn som behöver en extra skjuts in i framtiden. 
 
Det här är liberal politik på riktigt.
 
*** 
 
Allt detta hade inte varit möjligt utan Liberalerna i regeringen. Vi är borgerlighetens mittenkraft. Vi är Sveriges skolparti. Och vi tar ansvar för framtiden. 
 
Vänner.
Se nu till att lindra er föräldrarångest med lite ledighet i sommar! Med mer böcker och upptäckter i sommarSverige. Och betydligt mindre scrollande på skärmen. Tack för att ni lyssnat! 

 
 

Taggar