Så fantastiskt roligt det är att träffas igen. Som vi har längtat efter att ses! Men tyvärr är det i väldigt speciella tider. Är det någonting som vi blivit påminda om de senaste åren - men alldeles särskilt under den senaste månaden - så är det är att vi inte kan ta någonting för givet.
Min äldsta son Joel föddes 1990, faktiskt här i Örebro. Då hade muren precis fallit. Människor slog sig fria från kommunism, socialism och från generationer av förtryck. De kämpade för möjligheten att få leva sina liv i frihet – och dom vann den. Men den friheten måste försvaras och vinnas för varje generation. Den är inte konstant – och den kan inte tas för given.
Nu ljuder flyglarmen åter över Europa. Kvinnor och barn flyr över gränsen eller ner i skyddsrum för att undkomma bomber. Och pappor tvingas vinka av sina familjer för att ge sig ut i krig.
För många svenskar, inte minst för min sons generation och de efter honom, har krig nog länge känts som något som hör hemma i historieböckerna. Inte något som kan hända i nutid, i vår närhet. Men där är vi nu. Det är ett nytt läge i Europa, i världen.
Och låt oss vara tydliga med vad som står på spel: nämligen ett fritt Europa, där länder får välja sin egen väg och sin egen framtid. Ukrainas sak, är därför i allra högsta grad vår.
Det påminner oss också om den absolut viktigaste uppgiften som staten har; att skydda sina medborgare mot yttre hot vid landets gränser, men också att upprätta lag, ordning och trygghet inom landets gränser. Så att varje svensk kan känna sig trygg i sitt eget land. Och i sitt eget hem. Försvaret ska därför vara starkt och väl rustat för uppgiften. Det land som inte kan försvara sig, kan vilken dag som helst förlora sin frihet. Och vi vet samtidigt att ensam inte är stark. I slutändan är det en fråga om säkerhet – om att tillsammans stå upp för värden som vi tror på. Och i grunden, om att välja sida och plats i historien. Mina vänner, därför ska Sverige gå med i Nato.
Friheten kan som sagt inte tas för given. För mig innebär det att Moderaterna i varje budget under åren framöver ska fortsätta prioritera svenska folkets trygghet. Tryggheten, och friheten, kommer att kosta. Och det kan innebära att annat får stå tillbaka eller kosta mindre. Att investera i frihet kan aldrig kompromissas bort. Den som vill angripa Sverige ska veta att man på den här sidan av Östersjön, kommer möta ett starkt försvar.
Förutom att stärka försvaret kommer den ekonomiska politiken ha en annan uppenbar uppgift; och det är att se till att svenska hushållens ekonomi är tryggad. Det kan låta enkelt. Simpelt. Banalt. Men det kommer vara helt centralt. För i en värld som präglas av inflation, där priser stiger både till följd av krig och pandemi, måste hushållens ekonomiska motståndskraft stärkas.
Vänner. Sverige ska vara tryggt, och det finns olika aspekter av trygghet.
Energiförsörjningen är en. Det nya läget i Europa och i världen har gjort det väldigt tydligt att det inte är hållbart att vara beroende av rysk gas. Nedlagda, väl fungerande, svenska (och tyska) kärnkraftsreaktorer har drivit upp priset på el, särskild i södra Sverige.
Och nu påverkar priset på rysk gas det energipris vi har i Sverige. Så kan vi inte ha det. Putin ska inte diktera svenskarnas elräkningar. Därför behövs kärnkraften.
Det sägs ju ofta att kärnkraften är dyr och att ingen vill bygga den. Men vet ni vad? I andra länder, nära oss, så går det. Vattenfall investerar i ny kärnkraft i Estland. Polen vill bygga sex nya större kärnkraftverk för att tillsammans med en satsning på vindkraft ersätta all kolkraft.
I länder som Storbritannien, USA och Canada har utvecklingen för att bygga nästa generations, småskaliga, kärnkraft tagit fart på allvar. I Finland förstår till och med miljöpartisterna det här. Man kan ju hoppas att deras svenska vänner – de få som finns kvar – ska vakna till liv en dag. Vem vet.
En sak som är helt säkert, det är att elproduktionen måste öka. Snart kommer Sverige behöva dubbelt så mycket el som idag. Det behöver för att klara både tillväxten och klimatomställningen. Men det går inte utan kärnkraft.
Därför ska vi moderater, göra allt vi kan för att så snart som möjligt inleda byggnation av ny kärnkraft. Så fort vi tagit över regeringsmakten. För det är faktiskt möjligt att bygga ny kärnkraft – på relativt kort tid. Men det krävs politisk vilja.
På tal om energi och höga energipriser. Det är dyrt att vara svensk idag. Elräkningar på tiotusentals kronor.
Skatt på plastpåsar, sparkonton, flygresor.
Dyrare mat.
Dyrare kaffe.
Dyrare öl!
Jag tror inte att någon här har missat att Sverige har världens dyraste diesel. Och det är inte Putin-priser som vissa vill säga. Det är faktiskt Sosse-priser. För redan innan kriget var dieselpriset i Sverige, världens högsta. Men nu har det helt spårat ur.
Jag minns när skyltarna vid bensinmackarna bara kunde visa ensiffriga priser. Ja det var faktiskt tekniskt omöjligt att visa tvåsiffriga. Jag minns det, och det beror inte bara på att jag börjar bli äldre. Det beror på att det inte är så länge sen.
Vi har kommit till en punkt där människor säger upp sig från jobbet för att pendlingen blivit för dyr. Till en punkt där tomaterna kostar 80 kronor kilot för att transportkostnaderna rusat. Till en punkt där taxiföretagare, lantbrukare och åkeriägare går på knäna och flera närmar sig konkurser. På grund av dieselpriset.
För att inte tala om elpriserna. Vinterns skyhöga elräkningar har chockat många hushåll. Lagom efter julhelgerna, när det är extra knapert i plånboken, landade dom i brevlådan. Räkningar som tvingade människor till att ta lån för att kunna betala. Eller sova med dubbla eller trippla täcken.
Elsmockan kallades det i media. Och det är väl det minsta man kan kalla en ökning med 554 procent på ett år. Det är helt bisarrt. Elbolagen har till och med börjat göra reklam för avbetalningsplaner. Människor tvingasalltså köpa ström på kredit. Jag har pratat med pensionärer som fick lägga halva eller ännu mer av pensionen, på sin elräkning.
Ja det är riktigt dyrt att vara svensk idag. Men vet ni? Det är ingen naturlag. Det är mångt och mycket resultatet av politiska beslut. Det är Socialdemokraterna som höjt skatten på bensin och diesel. År efter år. Som lagt ner fungerande kärnkraft så att elpriserna skjuter i höjden.
Och det drabbar inte bara hushållen. Det drabbar ju också näringslivet. Företagare, som är grunden för vårt välstånd. Många svenska företag går fantastiskt bra men många har det också tufft nu. Chockpriser och elbrist slår ju såklart även mot företagen. Mot tillväxten. Holmen har tvingats stänga ner pappersmaskiner. Pågen har ställt in en planerad expansion och tvingats höja priset på limpa. Restauranger och frisörer som hade det stentufft under pandemin drabbas nu av brutalt höjda kostnader. Villkoren har försämrats betydligt.
Det är inte rätt och det ska vi ändra på. Under nästa mandatperiod behövs skattesänkningar och omfattande regelförenklingar. Och det måste bli ett slut på det haveri som tillståndsprocesserna är idag. Låt det vara tydligt för alla i den här salen, och alla i det här landet - Moderaterna är Sveriges företagarparti.
Vi ska också göra något åt prisläget här och nu. De skyhöga bränslepriserna slår hårt och de slår brett, mot alla som är beroende av bilen eller traktorn. Många har svårt att klara jobb och vardag. Därför har Moderaterna lagt fram ett förslag för att sänka priset vid pump med fem kronor per liter. Det finns partier som har ett högt tonläge, om att sänka drivmedelspriset. Men det är vi Moderater som lagt fram konkreta förslag i riksdagen, samlat majoritet och vunnit. Och låt oss gemensamt se till så att ingen går på Dambergs prat om att det inte går att sänka priset. För det går att göra, om man vill. Fem kronor mindre ska det kosta vid pumpen, minst.
Vad gör statsminister Magdalena Andersson då? Jo hon inför tillfälliga bidrag för att hantera effekterna av sin egen politik som hon förde under sina sju år som finansminister. Tillfälliga bidrag, som inte ens når alla som drabbas, ska lösa långsiktiga problem menar hon.
Lite bidrag här till några villaägare med hög elräkning.
Lite bidrag där, i form av en tusenlapp till alla bilägare.
Helt irrationellt. Varför gör man inte rätt från början? Jag kan ge henne ett litet tips: i stället för att höja bidragen - testa att sänka skatten.
Socialdemokraterna gräver nu djupa hål i människors plånböcker. Och det är inte av misstag, utan med aktiva val och planerade reformer. Det är dom som gör det dyrt att vara svensk idag - och det är dom som vi ska avsätta i höst!
Och det finns fler skäl till att det behövs en ny regering. Ett är att Sverige ska bli mer rättvist. För samtidigt som många kämpar med att kunna betala räkningarna finns det dom som lurar till sig av våra gemensamma pengar. Det är verkligen inte rättvist.
20 miljarder. Så mycket är det som försvinner från välfärden - rakt ner i fickorna på bidragsfuskare och kriminella – varje år. 20 miljarder. Ta in den siffran. Det är hårt arbetande, hederliga människors pengar.
Det handlar om läraren som sitter hemma på söndagskvällen för att hinna rätta alla prov. Om psykiatrisjuksköterskan som möter ungdomar med panikångest, och om ordningsvakten som fryser vid en krogkö. Personalen i kassan på ICA som hälsar på dagens femtioelfte kund, med samma stora leende.
Alla människor som får vårt samhälle att gå runt. Som förtjänar lön för mödan. Men när dom jobbar – roffar andra åt sig pengarna dom slitit för. Det är inte rättvist. Moderaterna har en färdig reformagenda för att stoppa bidragsfusket. För i Sverige ska folk göra rätt för sig – inte sko sig på systemet.
Minns ni den irakiska försvarsministern som plockade ut svenska bidrag samtidigt som han hade en ministerpost och bodde i ett annat land? Det är nog nu. Därför vill Moderaterna genomföra en folkräkning så att vi får koll på vilka som är i landet. Så att folk inte kan vara skrivna på flera adresser samtidigt eller ha flera olika samordningsnummer och på så sätt roffa åt sig pengar.
Regeringen då? Dom säger nej till en folkräkning men inför nu en nationell katträkning. Och tänker dessutom tvinga skogsägare att räkna alla fåglar i skogen när man ska avverka. Låt mig vara tydlig. Jag tycker att alla katter i Sverige ska ha det bra. Men om man nu måste prioritera. Katträkning eller folkräkning? Ja vad tycker ni? Jag vet vad jag hade prioriterat.
Rättvisa handlar också om moral. Att den som anstränger sig ska belönas och att den som kan ska försörja sig själv. Varannan invandrad person i Sverige kan inte försörja sig själv idag. 675 000. Och det betyder att någon annan betalar. Det ska vi ändra på.
Vi ska återupprätta arbetslinjen. I Sverige kan de samlade bidragen bli så pass höga att det inte lönar sig att jobba. En familj ställer klockan och går till jobbet varje dag – kämpar – medan en annan familj i samma trapphus kan få lika mycket för att stanna hemma.
Jag tänker på busschauffören som kliver upp tidigt, tidigt för att köra dina barn till skolan. Medans hans granne ligger kvar hemma och sover. Jag tänker på den somaliska sexbarnsmamman som verkligen ville jobba, och som fick ett jobb inom skogsröjning. Men när lönen kom fick hon exakt lika mycket pengar som när hon inte jobbade. Hon valde att jobba ändå, beundransvärt och många gör det - men det är inte svårt att se varför många väljer att inte jobba.
Så här kan vi inte ha det. För det är varken rätt eller rättvist. Och det bygger inte samhället starkt. Genom att sänka skatten på låga inkomster och införa ett bidragstak – så att det alltid lönar sig bättre att jobba än att leva på staplade bidrag – så stärker vi arbetslinjen.
Och när fler är med och bidrar – istället för att leva på bidrag – blir det mer pengar till fler poliser och sjuksköterskor, till fler platser på ingenjörsutbildningen och till försvaret. Att det lönar sig att jobba – ja det gynnar alltså alla.
Socialdemokraterna har blundat för den här orättvisan. Det är dom som gjort det orättvist att vara svensk idag - och det är dom som vi ska avsätta i höst!
Vänner, jag tänker knyta an till där jag började. Utan trygghet – ingen frihet. Och det är ett av de viktigaste skälen till att byta regering. Det finns inget annat EU-land där så stor del av invånarna dör av gängskjutningar. Mammor vittnar om hur de inte vågar släppa ut sina barn för att leka på innergården. Föräldrar vågar inte låta sina barn gå hem själva efter fotbollsträningen – utan följer med så att inget ska hända på vägen hem. Kvinnor och tjejer är rädda för att röra sig ute på kvällen.
Det gör ont i mig att det Sverige jag vuxit upp i och fostrat mina barn i, som sågs som världens bästa och tryggaste land, numera är känt för dödsskjutningar, gängvåld och förnedringsrån.
Det gör ont. Och jag är nog inte den enda som känner så. Det här är två av mina barnbarn. Charlie och Juni. Lillebror Billy hann inte med syskonen in i bilden.
Jag vill att dom, och alla andra barn, ska kunna cykla hem själva från skolan. Gå hem från fotbollsträningen på kvällen. Kunna gå till kiosken med grannungarna och köpa sig en glass - utan att föräldrarna ska oroa sig.
Jag vill att deras skola ska ha studiero under hela skoltiden - snarare än bråk i klassrummen eller drogförsäljning i korridorerna.
Jag vill aldrig någonsin behöva oroa mig för att dom ska råka hamna i gängkriminellas skottlinje. Och jag vill att Juni ska kunna leva och röra sig lika fritt som jag gjorde när jag var tonåring.
För jag drivs av att nästa generation alltid ska ha det bättre än den generation som kom före. På alla områden. Det är min strävan. Och det tror jag är allas vår strävan som ger sig in i politiken.
Och jag är övertygad om att den utveckling vi sett i Sverige går att vända. För det behöver inte vara så här. När vi vinner valet i höst är vi redo att kliva fram och sätta stopp för otryggheten och våldet. Vi har förslagen redo. Och vi kan prioritera.
Mer pengar till polisen, ja till hela rättsväsendet så att vi kan få bort gängen från gatan och in i fängelse. Hårdare straff – så att dom kriminella sitter inne länge, som dom förtjänar. Och bort med straffrabatterna. Jag vill inte läsa om en våldtäktsman till – som fått mer pengar än det offer han våldtog. Inte en enda gång till.
Socialdemokraterna – ja dom har missat statens viktigaste uppgift - att skydda medborgarna. Det är dom som gjort det otryggt att vara svensk idag - och det är dom som vi ska avsätta i höst!
Så mina vänner. On that happy note. Då har vi konstaterat att det är dyrt, otryggt och orättvist att vara svensk i dag. Ja. Men det positiva är att det går att vända den här utvecklingen och lösa problemen. Och vi har politiken för att göra just det. Det är bara att trycka på startknappen när vi vinner valet i höst.
Och det är med den vetskapen vi ska ta oss an den här valrörelsen tillsammans. Men vet ni vad – vi kan inte ta en valseger för given. Val vinns med hårt arbete. Det är långa dagar i valstugan, tusen och åter tusen knackade dörrar där vi samtalar med människor, hundratusentals lappade brevlådor och många utnötta skosulor.
Men det är det värt och tillsammans kommer vi att klara det. Vi har inte råd med annat. Sverige har inte råd med annat. Och när vi åkt hem härifrån – från ett energigivande Sverigemöte i härliga Örebro - och står där på ett blåsigt torg i vår kampanjjacka så tycker jag att vi alla kan ställa frågan till väljarna:
Har du råd med fyra år till av samma politik som nu? Som gett oss världens högsta dieselpriser och som gjort oss till ett otryggt land? Jag tror att svaret blir nej. Sverige har inte råd med fyra år till. Svenskarna - förtjänar något bättre.
En ny politik som kan göra landet tryggt – som stärker försvaret och som kan sätta stopp för gängen.
En ny politik som inte gröper hål i folks plånböcker - utan istället fyller upp dom - så att man faktiskt kan le vid bensinpumpen eller när man öppnar elräkningen.
En ny politik som är rättvis – som kan stoppa bidragsbrotten och återupprätta arbetslinjen, så att alla som kan, också gör rätt för sig.
Vi ses på barrikaderna. För nu - ska vi få ordning på Sverige.