Skip to content

Carl XVI Gustaf: Tal på nationaldagen 2022

Om

Talare

Datum

Plats

Olofström

Tal

Kära nationaldagsfirare!
Kära invånare i Olofström!

Tack för det varma välkomnandet som Drottningen och jag har fått här i dag.

Vi minns förra gången vi var här, 2013, och hur väl vi blev mottagna även då. Så det är ett kärt återseende!

Jag vill börja med att gratulera Olofströmborna, lite i efterskott, till att ni firar 50 år som kommun.

Sedan Drottningen och jag var här sist har ju Olofström också utsetts till Årets friluftskommun! Och det inte bara en gång, utan de två senaste åren. Bland annat för kommunens aktiva arbete för att stärka barns och ungas tillgång till friluftsliv.

Det är verkligen något att känna stolthet över!

Förhoppningsvis kan det också locka ännu fler att upptäcka den blekingska naturskatt som finns här, med skogar, myrar och sjöar – och goda möjligheter till sportfiske.

Samtidigt som Olofström präglas av sin egen lokala historia, är det också påtagligt en del av en mycket större värld.

Författaren Harry Martinson är en av flera stora författare som kommit från den här trakten, och som skildrat den i sina dikter och romaner. 1974 hade jag äran att överlämna Nobelpriset i litteratur till honom och Eyvind Johnson.

Efter en svår och fattig uppväxt som sockenbarn gav sig Harry Martinson ut på världshaven som sjöman.

I dag kommer människor över samma världshav hit, till Olofström. Några för att bygga sig en ny tillvaro. Några för att söka tillfälligt skydd för sig själv och sina barn. Till exempel från det fruktansvärda kriget i Ukraina. Andra kommer hit som turister, för att uppleva naturen och fisket.

Den stora världen är också närvarande genom industrin. Innan vi kom hit till Holje park fick Drottningen och jag möjlighet att besöka Volvo Cars. Där blev det väldigt tydligt att industrierna i och runt Olofström i högsta grad är länkar i globala värdekedjor.

Ni har säkert hört talas om fjärilseffekten: den där tanken, att en fjärils vingslag i Amazonas skulle kunna orsaka en orkan på andra sidan jordklotet. Rent teoretiskt, vill säga.

Men, när ett mikroskopiskt litet virus stoppar tillverkningen av halvledare i Asien – ja, då är effekten inte teoretisk. Utan i högsta grad konkret. Med konsekvenser också för Sverige och svensk industri.

Kära nationaldagsfirare!

Världen är en del av Sverige, och Sverige en del av världen. Det innebär att vi påverkas av det som händer i vår omvärld. Men det skapar också fantastiska möjligheter för vårt land!

Sverige har enormt mycket att bidra med i form av kunskap, tekniska innovationer och hållbara lösningar på världens stora utmaningar.

Dessutom har vi en styrka, ja kanske en superkraft, i något som är ganska unikt för vårt land: vårt välutvecklade föreningsliv, som leder till så mycket positivt för hela samhället: 
Gemenskap och inkludering. 
En meningsfull fritid. 
Möjligheten att få ta ansvar och utvecklas som människa.

Därför var det med stor glädje som jag nyss fick överlämna den svenska fanan till sju lokala föreningar. (Däribland inte mindre än tre scoutkårer – vilket förstås är väldigt roligt för en gammal scout som jag själv!)

Kära nationaldagsfirare!

Sverige är ett land med en rik historia – och en lovande framtid.
Låt oss ta vara på båda, med gemensamma krafter. 
Och låt oss hylla vårt land, vårt hem i världen, i dag på Sveriges nationaldag!

Ett fyrfaldigt leve för Sverige – det leve!

Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Taggar