Skip to content

Carl XVI Gustaf: Nationaldagstal på Skansen 2015

Om

Talare

Datum

Plats

Skansen

Tal

Herr Talman,

Herr Statsminister,

Excellenser,

Mina damer och herrar,

Kära Nationaldagsfirare,

Det är härligt att vara här på Skansen!

I dag firar vi Sveriges nationaldag. Och vi uppmärksammar flera viktiga symboler för vårt land.

Den 6 juni är en särskild dag i svensk historia. Det är Gustav Vasas kröningsdag som markerar Sveriges självständighet som land. Och flera grundlagar, som betytt mycket för framväxten av dagens Sverige, har skrivits under - eller beslutats just den 6 juni.

Vi firar också den vackra blågula svenska flaggan. Länge kallades den 6 juni för ”svenska flaggans dag”. Jag kommer ihåg alla gånger jag var med och firade den dagen. Flaggan har en stor symbolisk betydelse.

Den hissas i våra trädgårdar och vajar från våra balkonger när vi vill fira privata - såväl som nationella högtider.

När årets segerlåt i Eurovision Song Contest sjungs mot ett publikhav med svenska flaggor. Eller när svenska idrottsmän och -kvinnor står på prispallen, och den blågula flaggan hissas. Då ryser jag och känner en särskild stolthet.

Den svenska flaggan syns också där Sverige är representerat runt om i världen. Som i världsmetropolen New York. När man ser de blågula färgerna sticka ut bland alla flaggorna utanför FN-byggnaden. Då är det - som att få en hälsning hemifrån.

På nationaldagen delar vi ut flaggor och fanor till föreningar och organisationer. Vi gör det här på Skansen. Och det sker runt om i landets alla län. Det är en fin tradition!

I år – 2015 – lyfter vi också fram en annan viktig symbol: Det svenska medborgarskapet. I år är första året som alla svenska kommuner välkomnar nya svenska medborgare med särskilda ceremonier. Och de flesta väljer att göra det på Sveriges nationaldag.

Tidigare idag hade drottningen och jag förmånen att vara med på en sådan ceremoni i stadsparken i Örebro. Att få besöka Örebro, som i år firar 750 år, och att få möta flera av dessa nya svenska medborgare – det var en fin upplevelse!

Det är det som medborgarskapet står för: En samhörighet med Sverige, och mellan människor i vårt land. En samhörighet, som inte handlar om varifrån vi kommer, eller när våra förfäder kom hit. Utan om att vi är här nu. Och att vi är med och bygger framtidens Sverige.

Sverige är också med och tar ansvar för en bättre värld:

I år tänker jag särskilt på alla män och kvinnor som under svensk och FN-flagg gör en insats för freden i Mali. Jag tänker också på den stora sök- och räddningsstyrka som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i april skickade till det jordbävningsdrabbade Nepal. Det här är insatser som vi alla har anledning att känna stolthet över.

Det kan ibland kännas som - att det är mycket som skiljer oss människor åt. Ändå är likheterna så många fler och viktigare.

Ett drag som förenar de allra flesta av oss är just viljan att bygga för framtiden. Att investera idag i hopp om att nästa generation ska få det bättre. Att vilja det bästa för våra barn och barnbarn.

Det gäller den skogs-brukare som idag går ut och planterar skog, som är färdig att avverka först om kanske 70-80 år.

Och det gäller den som flyr till Sverige från krig, terror och förföljelse. En flykt som ofta sker med livet som insats.

Skakande rapporter om tragedierna på Medelhavet påminner oss om detta.

Vi har så mycket att vara tacksamma för i Sverige.

Vi har Fred. Vi har Demokrati. Vi har Välstånd.

Allt detta, som är lätt att ta för självklart idag. Men som kräver vår framsynthet och vårt ansvarstagande för att det ska vara lika självklart i morgon. Vi måste fortsätta att blicka framåt. Att investera i dem som kommer efter oss.

Kära åhörare, här på Skansen och hemma vid TV-apparaterna:

Den blågula flaggan. Det svenska medborgarskapet. Och den ljusnande framtid som vi alla är med och skapar tillsammans. Dessutom har vi det nordiska ljuset. Den klara luften. Det rena vattnet!

Ja – vi har verkligen mycket att fira på vår nationaldag!

Låt oss förenas i ett fyrfaldigt leve för Sverige, leve det:

HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!

Taggar