Skip to content

Annie Lööf: Almedalstal 2022

Om

Talare

Annie Lööf
Centerpartiets partiledare

Datum

Plats

Almedalen

Omständigheter

Centerpartiets partiledare Annie Lööfs tal i Almedalen, onsdag 6 juli 2022.

Tal

Ett allvarligt knivdåd har ägt rum idag. Bara ett stenkast härifrån.

Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här.

Det är omskakande.

Allas våra tankar går till henne, hennes familj och vänner.

Men i de svåraste stunder är det viktigaste att vara tillsammans.

Låt oss därför bara samla oss. Tystna en stund och ta in det som hänt.

Ikväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. Ikväll är det en plats för samling och eftertanke.

Vi har än en gång påmints om hur viktigt det är att ta vara på varje dag, varje timme.

Att vi måste göra mer för att trycka tillbaka våldet.

Det ska inte ha någon plats i vårt samhälle.

Polisen har agerade kraftfullt och resolut. Vilket innebar att de kunde gripa personen omgående.

Medmänniskor som befann sig på samma plats agerade snabbt, gjord vad de kunde.

Blåljuspersonal, ni som hjälpte till på Donners plats.

Tack.

Håll extra hårt i era nära och kära. För det är hos dem man vill vara. Där finns tryggheten.

Brutalt, meningslöst våld. Mörker och aggressivitet finns på många platser i världen. Sedan den 24 februari inte minst i Ukraina.

Där blickar släcks i barns ögon.

Hans ansikte är smutsigt och den grå mössan neddragen långt över öronen. På pojkens ena arm har hans mamma skrivit blodgrupp och telefonnummer med spritpenna. En sista hjälp innan de skiljts åt, kanske för sista gången.

Tätt mot kroppen håller han en lila, mjuk dinosaurie. En av få saker han fick med sig. En trygghet i det lilla när han ensam flydde Putins bomber.

Nu tas han omhand vid den polska gränsen. Får en filt virad runt sig, lite varm choklad, ett par vänliga ord. Han nådde säkerheten, men har upplevt saker inget barn ska behöva uppleva.

Hälften av alla på flykt från krigets Ukraina är barn. Och bland dem som inte lyckas fly är det allt för ofta barnen som är offer. FN:s siffror visar att det dör minst två barn om dagen i Ukraina. Två om dagen. Det är som att hela min dotters simskoleklass skulle försvinna på en vecka.

Även om vittnesmålen tynger måste vi fortsätta framåt. Göra allt vi kan för att stödja Ukrainas kamp, här och nu, för sin egen och Europas frihet.

Centerpartiet vill se en Marshallplan för återuppbyggnaden av Ukraina. Europas demokratier måste gå samman som en kraft. Ge pengar och stöd till att återställa allt det som krävs för att ett land ska fungera.

Ersätta varje raserad skola, varje lekplats, varje bombat hem. Bygga nya vägar och järnvägar, sjukhus och teatrar. Bygga broar, inte bara för bilar och tåg utan mot en ljusare framtid och in i en EU-gemenskap. Det kommer inte bli lätt, men vi har visat vår styrka förr. Nu är tiden att göra det igen.

Stå enade i kampen mot Putins terrorkrig. Skicka pengar, vapen och humanitärt bistånd. Bygga upp Ukraina igen, så snabbt det bara går.

Tända hoppet i den unga pojkens ögon. Ge alla miljoner ukrainska barn framtiden tillbaka. Låta dem få återse sina föräldrar som försvarat sitt land och vår frihet.

Ukrainas sak är vår. Du och jag, Sverige som land och världens liberala demokratier måste göra det vi kan och det som krävs.

För barnens, fredens och frihetens bästa.

Men Putins aggression ställer också Sverige inför en ny verklighet.

Ökar riskerna för påverkanskampanjer, cyberhot och i den yttersta förlängningen en attack på vår suveränitet. Hot som måste mötas tillsammans. Och ska vi mitt i mörkret hitta en strimma ljus, så är det vår förmåga att agera tillsammans här.

Vi har kunnat enas kring en snabb ökning av försvarsanslagen till 2 procent av BNP. Kring humanitärt och militärt stöd till Ukraina. Socialdemokraterna har, under Magdalena Anderssons ledning, klarat av att ompröva sitt långvariga nej till ett svenskt Natomedlemskap. Agerat för Sveriges bästa.

Och nu är vi mitt inne i en historisk process att, tillsammans med Finland, bli fullvärdiga medlemmar i Nato.

En så stor uppslutning kring dessa beslut hade ingen kunnat ana för ett halvår sen. Det visar på styrkan i den svenska demokratin och hos de politiska partierna, när vi samlar oss till överenskommelser som är avgörande för vårt land.

Men den förmågan når också utanför politiken. Solidariteten med Ukraina är stor. Vi ser enorma, frivilliga insatser varje dag. Här är det inte tal om att rycka på axlarna och mumla om att ”Sverige är fullt”, tvärtom. Enskilda personer och civilsamhället över hela landet har slutit upp mangrant för att hjälpa ukrainska flyktingar. Öppnat inte bara sina hjärtan utan hem, skolor och föreningslokaler. Gjort skillnad i så många människors liv.

Så ser den ut, en av vårt samhälles största styrkor, medmänskligheten. För det är ni många som förtjänar mitt, vårt och hela Sveriges varmaste tack.

Men stödet till Ukraina och säkerhetspolitiken är långt ifrån de enda områdena som kräver handling och förändring.

Det finns flera avgörande områden där det behövs stora beslut och reformer som håller över tid. Där vi inte kan fortsätta med nya giv i varje vårbudget, eller osäkra beslut med något mandats övervikt.

Det handlar om att säkra en snabb utbyggnad av grön, utsläppsfri energi, för att undvika såväl hotande elbrist som ökade klimatutsläpp. Om att stoppa det dödliga våldet och ge unga framtidshopp istället för att fastna i kriminella träskmarker. Om att garantera en likvärdig skola i hela Sverige med kunskap, trygghet, studiero och rättvisa som viktiga byggstenar.

Centerpartiet är en outtröttlig kraft för breda överenskommelser, som ger Sverige en stabil kurs framåt. Men fler måste hitta modet och orken att vara med och bidra.

Människor förväntar sig att vi tar ansvar och agerar. Förbättrar deras vardag. Men många vill också veta hur och vilka som ska göra det.

Många frågar nu var Centerpartiet står i regeringsfrågan, trots att vi lämnat ett antal tydliga besked. Låt mig därför komma med några utgångspunkter.

För det första. Den nödlösning som tvingades fram när V, M, KD och SD enades om misstroendeförklaring för ett år sedan, och L lämnade Januariavtalet, är ingenting som fungerar framåt. Så kan Sverige inte fortsätta styras. En regering efter nästa val behöver ett klart parlamentariskt stöd i riksdagen.

För det andra. Sverige är inte Ungern. Sverige är inte Italien. Sverige är inte Polen. Det finns ingen anledning för en svensk regering att göra sig beroende av ett auktoritärt, främlingsfientligt parti. Finns bara viljan, går det att samla stöd för att styra Sverige hos ansvarsfulla, sansade partier. Det har gått förr.

Mina råd till statsministerkandidaterna är enkla och klara.

Ulf Kristersson – vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister, släpp taget om Sverigedemokraterna. Kom tillbaka till den framgångsrika liberala politik som skapade alliansen och gjorde att vi kunde styra tillsammans i åtta år.

Magdalena Andersson – vill du ha Centerpartiets stöd för att bli statsminister, släpp vänsterpolitiken. Forma nästa mandatperiod på en ny socialliberal reformagenda, som bygger vidare på det bästa vi gjort tillsammans under åren med Januariavtalet.

Eller för att använda mig av Socialdemokraternas och Moderaternas egna ord.

Tillsammans kan vi visa hur vårt Sverige kan bättre. Tillsammans kan vi få ordning på Sverige.

Tillsammans kan vi göra det som krävs – För Sveriges bästa.

Hela Sveriges behövs.

Centerpartiet vill fortsätta investera mer i våra bönder och i svenskt biobränsle, värna våra skogsbruk. För att det gör skillnad.

För att landsbygderna är det som får våra hjärtan att slå lite extra. För att landsbygd för oss är hembygd. För att vi inte behöver läsa innantill för att citera Thorbjörn Fälldin. Vi bär hans ord och hans ledarskap med oss varje dag. Vi har suttit vid köksbordet i Ramvik och lärt oss hur vi håller gränsen, kavlar upp ärmarna och hugger i där det behövs.

Det är därför vi slitit för att få på plats krisstöd till lantbruken när kostnaderna skenat. Det är därför jag varit på varje stor skogs- och landsbygdsdebatt runt om i landet, allt för ofta som ensam partiledare, för att det är på allvar. Landsbygderna och världens mest klimatsmarta jordbruk bär vårt land framåt. Och måste få bästa tänkbara förutsättningar att fortsätta göra det.

Det har varit vårt motto i över hundra år och är det än – Hela Sverige behövs.

Men det är också därför vi vill ta krafttag kring svensk energi. Bygga ut elnäten. Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra.

Vi behöver mer av all utsläppsfri energi. Fördubbla svensk elproduktion. För att det gör skillnad. För människor och företag, i storstan som på landet.

Men ska vi nå 1,5-gradersmålet, då krävs en offensiv klimatpolitik också utanför Sveriges gränser.

Inte minst i de fattigaste delarna. Världens rikaste länder, inklusive Sverige, har ett ansvar att ge utvecklingsländerna en grön, hållbar väg ut ur fattigdom. Det lyfter människor, bygger framtidstro och sänker utsläppen.

Därför är det viktigt att vi står upp för ett starkt svenskt bistånd.

När demokratirörelser och kvinnorättskämpar behöver mer stöd, inte mindre. När vi står inför en akut matbrist i världen på grund av kriget i Ukraina, när klimatförändringarna bokstavligen sätter världen i brand.

Centerpartiet försvarar enprocentmålet för svenskt bistånd. För oss är internationell solidaritet en självklarhet. Men vi vill också höja klimatbiståndet. Lyfta fler ur fattigdom på ett sätt som också lyfter det globala klimatarbetet. Det är ett smart och effektivt sätt att attackera både fattigdom och klimathotet mot vår gemensamma planet.

Men Sverige och utvecklingsländerna kan inte göra allt, samtidigt som andra tjänar pengar på att smutsa ner. 2019 släppte exempelvis Kina ut mer växthusgaser än resten av den utvecklade världen tillsammans. Ska utsläppsbovarna sluta släppa ut, då krävs kraftfulla åtgärder.

Centerpartiet vill se stenhårda hållbarhetskrav i nya frihandelsavtal. Vi vill att den som smutsar ner också får betala för sig. Men också sporra fler att bli grönare. Öppna EU:s system för handel med utsläppsrätter även för länder utanför EU. Skapa en global marknad för minusutsläpp. Så att den som tar bort koldioxid ur atmosfären också får betalt för det.

Utsläppen måste stoppas. I alla delar av världen. Sverige kan gå före, vi har tekniken, vi vet att det finns en väg bort från det fossila.

Då duger det inte att sitta med armarna i kors nästa mandatperiod och vänta på ny kärnkraft. Då duger inte krav om att ta bort den förnybara, gröna inblandningen i våra bränslen. Då duger det inte att motarbeta varenda ny satsning på utsläppsfri vindkraft.

Klimatet kräver handlingskraft. Nu måste vi sänka utsläppen, nu måste vi rädda haven, nu måste vi stoppa klimatbovarna.

Nu måste vi agera – För klimatets bästa.

20-åriga Siri hade precis fått sitt första barn. 18-åriga Elin väntade på uppkörningstid för att ta körkort. 32-åriga Beata hade äntligen flyttat till en egen lägenhet.

Tre kvinnor, mitt i livet. Tre kvinnor med drömmar, familjer och förväntningar. Tre kvinnor som mördades av en man som påstod sig älska dem.

De senaste 22 åren har över 320 kvinnor mördats av sin man, pojkvän eller exman. Nästan 300 barn har förlorat sin mamma. Familjer och vänner har mist någon de älskat.

Låt mig vara tydlig. Det finns få viktigare uppgifter för samhället än att få ett stopp på detta. Budskapet måste vara glasklart, från alla delar av samhället.

Män som slår ska aldrig komma undan.

Men det som slutar i slag och dödligt våld börjar i något annat. I normer och värderingar, i skolor och kommentarsfält. I kontroll, förtryck och hot. Vi måste ha tydligare gränser och markeringar, för att fånga upp och stoppa det som leder till våld.

Vi måste så snabbt som möjligt kriminalisera kontrollerande beteende. Se till att den som hindrar sin partner från att leva som hon vill, bära de kläder hon vill eller träffa sina vänner också kan straffas för det. Sätta gränser, kunna agera i tid.

Men också göra det lättare för den som hittar modet att lämna att bli fri fullt ut. Idag måste den kvinna som har egen vårdnad, lever med skyddad identitet och vill byta efternamn på sitt barn ha den andre förälderns, förövarens, godkännande. Det är en galenskap som måste förändras. Vi måste också få ett stopp på ändlösa rättsprocesser. Som riskerar att dra ut på hot och trakasserier och göra brottsutsatta kvinnor ruinerade.

Dessutom kommer vi vara garanten för att den regering vi ingår i ökar och permanentar finansieringen av landets tjej- och kvinnojourer. Centerpartiet har lyckats öka resurserna de senaste åren, men det måste bli permanenta förstärkningar. Deras livsavgörande verksamhet förtjänar bättre än att jobba i ovisshet och med knappa resurser.

Att stoppa mäns våld mot kvinnor måste ligga i topp på dagordningen, hos alla partier, nästa mandatperiod.

Vi måste göra allt vi kan tillsammans, i det stora och i det lilla, för att varje tjej och kvinna i Sverige ska kunna leva ett fritt och säkert liv.

Lika mycket för jämställdheten och tryggheten som för självklarheten att kunna kalla Sverige ett anständigt, fritt och tryggt land, för alla.

På bara några sekunder sköts friheten sönder på Oslos gator.

Knappt ett dygn tidigare hade friheten krossats för miljoner och åter miljoner amerikanska kvinnor. Inte genom skott eller våld, utan genom ett beslut från landets högsta domstol. Man har upphävt den grundlagsskyddade aborträtten. I samma sekund som beskedet kommer inför delstat, efter delstat stenhårda abortförbud. Tar ifrån kvinnor rätten till sina egna kroppar. Rätten över sitt eget liv, sin egen framtid. Ger våldtäktsmän möjligheten att välja mamma till sitt barn.

Två händelser, under midsommarhelgen, som förändrar allt för så många. Besinningslöst hat, död och mörker i det som ska vara den ljusaste av tider.

Skotten i Oslo var mer än en attack på enskilda människor. Det var en attack på hela HBTQ-rörelsen. En attack på rätten att älska efter eget hjärta, på den liberala demokratin. En attack som kräver svar. Våra röster måste höras, när andra tystas. Er kamp är också vår.

Men hotet mot den liberala demokratin måste också bli en väckarklocka här hemma. Inskränkningen av aborträtten får aldrig ske i Sverige. Aborträtten måste vara lika självklar idag, som för kommande generationer. Centerpartiet har därför lagt ett konkret förslag om att grundlagsskydda aborträtten i Sverige. Idag kan rätten till abort ändras eller slopas med ett enkelt riksdagsbeslut. Genom att grundlagsskydda aborträtten stärker vi kvinnors rätt till sina egna kroppar, som en försäkring inför framtiden.

Det får aldrig råda några tvivel i den här frågan. Det är dags för varje folkvald svensk politiker att visa korten. Sluta svaja och ställa sig bakom ett grundlagsskydd av den svenska aborträtten.

Men det vi nu ser, chocken av att självklara friheter monteras ner, det får aldrig stoppa oss. Tvivlet får aldrig slå rot.

Varje attack på kvinnors rätt till sina egna kroppar, varje attack på rätten att älska efter eget hjärta måste mötas med vår gemensamma kraft.

Nu är tiden att mobilisera. Nu är tiden att i ord och handling visa hur den liberala demokratin är den starkaste och mest framgångsrika samhällsgemenskap människan någonsin upplevt.

Till alla er som aldrig ger vika för rasismen. Som orkar bemöta, motbevisa och avslöja, orkar stå upp för medmänsklighet och anständighet.

Vår tid är nu.

Till alla er som slåss för jämställdheten, för flickors och pojkars rätt att leva sitt bästa liv. För män och kvinnors rätt till samma respekt, förväntningar och möjligheter.

Vår tid är nu.

Till alla er som fortsätter slåss för rätten att älska den man själv vill, leva som den man själv vill vara. Som hittar modet att gå före, när andra ännu inte själva vågar. Som hyllar mångfaldens flagga när andra halar den.

Vår tid är nu.

Till er som bedömer andra utifrån var man är på väg, inte varifrån man kommer. Låter hoppet ta större plats i hjärtat än hatet. Orkar hitta kraften att hantera dynamiken i ett öppet och tolerant samhälle.

Vår tid är nu.

Till alla oss som vet att det hägrar ett grönare, friare och starkare Sverige där framme.

Vår tid är nu.

För att gå samman som en kraft, en röst, en rörelse.

För att visa vägen mot ett Sverige som väljer samarbete, inte splittring. Medmänsklighet, inte rasism. För att ta nya kliv mot en tryggare och friare vardag för alla.

Stå upp för kraften att förändra, för att i varje avgörande läge göra det som krävs av oss.

För varandras och för hela Sveriges bästa.

Tack för att ni har lyssnat, ta hand om varandra.

Källa

https://www.centerpartiet.se/annie-loof/tal/tal---arkiv/2022-07-06-annie-loofs-tal-i-almedalen-2022

Taggar