20180908 – Greta Thunberg: Tal på sista dagen av skolstrejken för klimatet

Förra sommaren skrev klimatforskaren Johan Rockström och några andra att vi nu har högst tre år på oss att vända utsläppskurvan brant neråt om vi ska klara av Parisavtalet. Det har nu gått över 1 år och 2 månader sedan dess och under den tiden har dels många forskare sagt samma sak och dels har massa andra saker blivit värre och utsläppen har fortsatt att öka. Så kanske har vi ännu mindre tid på oss än 1 år och 10 månader som Rockström sa.

Om människor visste om det skulle de inte behöva fråga varför jag brinner för klimatfrågan. Och om människor visste om vilket mardrömsscenario det skulle innebära om vi missade 2-gradersmålet så skulle de inte behöva fråga varför vi strejkar utanför riksdagshuset. För om alla visste hur allvarligt läget är och hur lite som faktiskt görs så skulle alla sätta sig ned bredvid oss.

I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot. Vårt ekologiska fotavtryck är bland de 10 högsta i världen. Det betyder att Sverige varje år stjäl 3,2 års naturtillgångar från kommande generationer. Vi som tillhör de kommande generationerna vill gärna att Sverige slutar med det. Nu.

Det här är ingen politisk text. Vår skolstrejk är helt partipolitiskt obunden. För klimatet och biosfären bryr sig inte för en enda sekund om vår politik och tomma ord. De bryr sig faktiskt bara om sådant som vi faktiskt gör.

Det här är vårt rop på hjälp. Till alla tidningar som fortfarande aldrig skriver och rapporterar om klimatet trots att ni sa att klimatet är vår tids stora ödesfråga när skogarna brann i somras. Till er som aldrig har behandlat krisen som en kris. Till alla influencers som står upp för allting utom klimatet och miljön. Till alla politiska partier som låtsas att vi tar klimatfrågan på allvar.

Till alla som varje dag väljer att titta bort för att ni verkar vara mer rädda för omställningen som ska förhindra klimatkatastrof än själva klimatkatastrofen i sig. Er tystnad är nästan värst av allt. Alla kommande generationers framtid hänger på er. Det ni gör nu kan inte vi barn ändra på när vi blir äldre.

Man brukar säga att Sverige är ett så litet land att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen bara genom att inte gå till skolan i några veckor, tänk på då vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville.

Varenda människa räknas. Precis som varje utsläpp. Varendaste kilo, allting räknas. Så snälla, behandla klimatkrisen som den kris det är och ge oss en framtid. Våra liv ligger i era händer.

Märkt med: ,