20051112 – Jan Emanuel Johansson: Tal vid kampsportsgala i Fyrishov, Uppsala

Lördagen den 12 november invigningstalade riksdagsledamot Jan Emanuel Johansson vid den stora kampsportsgalan i Fyrishov, Uppsala.

Mina Vänner, kära Publik och tävlande!

Jag heter Jan Emanuel och jag är socialdemokrat. Och jag vill absolut inte förbjuda K1. Jag vill absolut inte förbjuda några seriösa och reglerade kampsporttävlingar överhuvudtaget! Och jag vill ha proffsboxning i Sverige!

Jag är med i samma parti som Bosse Ringholm. Men vi tycker väldigt olika han och jag. Men vi är Socialdemokrater, och i vårat parti har vi högt i tak och man kan tycka olika. Sen bråkar vi lite, slänger argument, förnuft och fakta på varandra. Den som har bäst på fötterna vinner. Och det är jag som kommer vinna den här omgången i förlängningen. Jag har nämligen rätt
och Bosse har fel.

När det gäller diskussionen om kampsport så har den i mångt och mycket byggt på småborgerlig nymoralism istället för fakta. Det är inte fint med kampsport. Man slår och sparkar varandra. Kan dom inte spela golf eller rida istället dom där? När man sedan kommer på att godtycklighet och moraliserande kanske inte är någon vidare grund att bygga lag på lyfter man fram skaderisken. Och det kan vi tacka för! I den stora utredning som gjort om kampsport ”Kampidrott i fokus” så kommer man fram till en hel del bra saker om regleringar. Och jag tror inte det finns någon som vill ha en oreglerad sport. Men man ser också att ett förbud alls inte är motiverat. När det gäller regler inom idrotten så sköter hockeyförbundet sina regler. Och jämför vi elithockey med våra elit tävlingar, tex K1, så är det bra mycket farligare med hockey. Hur många poäng tror ni jag skulle få om jag gick ut och föreslog att vi skulle förbjuda hockey? Varför skulle en myndighet gå in och förbjuda kampsport? Argumenten håller inte.

Hjärnforskare har kommit fram till att det finns risker, men i jämförelse med motorcross eller ridsport, eller hockey så är det inte farligare med kampsport.

Jag tänkte avsluta med att ge en känga till en partikamrat som jag i mångt och mycket respekterar, kanske mer för hans idrottsliga gärning än för hans politiska men än dock. Paulo Roberto. Du kallar Sverige för ett kommunist land. Du borde säga som jag: Jag älskar Sverige! Vi är världens bästa land. Men det finns saker som vi behöver förändra och det ska vi göra. Vi ska till exempel tillåta proffsboxning. Paulo, du svarade en gång på en fråga om du skulle göra comeback, Du sa då: Nej, jag har inte hatet kvar. Vad bra, Paulo. Då är det dags att göra comeback. För det är inte på hat utan med kärlek till sporten vi vinner, inte bara segrar på mattan och i ringen utan även dom politiska striderna. Så några uppmaningar, Paulo, gör comeback! Både i ringen och partiet. Bosse inse dig besegrad och förbered Globen för nästa K1.

Härmed förklarar jag tävlingen öppnad!

Märkt med: , ,